Alpinkurs i Jotunheimen

Sommer 2021: 18. – 22. august (5 dager)
Pris: 7.050,- kroner (Inkludrer kurs og overnatting på Bretun)
Forkunnskaper: Brekurs eller erfaring fra brevandring
Dagsetapper: ca. 8 timer

Glacier trainind Nigardsbreen Norway
Glacier trainind Nigardsbreen Norway

Vi er så heldige og få samarbeide med Jostedalen Breførarlag om å arrangere et 6 dagers alpinkurs i Jotunheimen. På kurset får du innføring i bre og klatreferdigheter som kommer til nytte på tinderangling i den norske fjellheimen, eller på din første topptur med guide i Himalaya. Jyamchang som er samarbeidspartneren vår på toppturene i Nepal er instruktør på kurset.

Vi bor på Bretun som er kurslokalet til Jostedalen Breførarlag. På kveldene vil vi samles til sosialt samvær hvor vi deler opplevelser fra dagen på brekurs. Oppmøte på Bretun i Jostedalen er tirsdag 17. august klokken 20.00.

Alpinkurset inneholder 3 dager med trening på bre og 3 dager med klatretrening. Kurset er for deg som har erfaring med å være på tur i fjellet.

Ankomstkvelden på Bretun

Vi starter alpinkurset på Bretun kl. 20.00 med en presentasjonsrunde av instruktører og kursdeltagere. Vi deles inn i taulag, lærer knuter og tilpasser utstyret. Etter vi er ferdige med kursintroduksjonen spiser vi felles kvelds.

Teori: Informasjon om breutstyr. Vi går gjennom neste dags program.

Alpinkurs dag 1: Trening på Nigardsbreen

Vi møtes på parkeringsplassen på Nigardsbreen og går samlet opp til starten på breen. Denne dagen skal vi trene på isklatring med to isøkser, ledtrening med bruk av iskruer og på rapell. Vi avslutter dagen med et besøk på bresenteret.

Teori: Turplanlegging og fjellskikk. På slutten av dagen går vi gjennom neste dags program.

Alpinkurs dag 2: Klatrefelt i Jostedalen

Innføring i fjellklatring. klatreteknikk, siktringsteknikk og taulagsrutiner.

Teori: Sikringsteknikk og taulagsrutiner. På slutten av dagen går vi gjennom neste dags program.

Alpinkurs dag 3: Fjellklatretur på Mannen i Jostedalen

Sva- og veggklatring, grad 3-4. Taulags- og standplassrutiner.

Teori: Alpine farer. Klatrehistorie. Turplanlegging.

Alpinkurs dag 4: Bøverbreen på Sognefjellet

Vi starter på Krossbu på Sognefjellet og går opp Bøverbreen (blåis og snø) og videre opp på Skeia 2118 meter, med klatring grad 3+. Deretter langs ryggen til Veslebjørn 2150 meter, Bjønnungen 2110 meter og Bjørneskar. Tilbake til Krossbu via Leirbreen. En lang og krevende tur med vandring på blåis og snø samt klatring og tinderangling på Smørstabbtindtraversen.

Teori: Førerverk. På slutten av dagen går vi gjennom neste dags program.

Alpinkurs dag 5: Topptur på Store Austabotntind 2.204 meter

Fjellklatring på Store Austabotntind (grad 4). Klatre- og vandremetoden. Innlevering av utstyr.

Teori: Oppsummering. Kursvurdering.

Vi avslutter kurset med sosialt samvær.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Fjellguide: Jyamchang Bhote

Jyamchang er oppvokst i en liten fjellandsby i fjellområdet Makalu i den nepalske delen av Himalaya. 16 år gammel startet Jyamchang å jobbe som bærer for vestlige fotturister som besøkte Nepal. Jyamchang har alltid vært ambisiøs og steg fort i gradene fra bærer til hjelpeguide, guide og klatre/fjellguide. 21 år gammel besteg han sin første 8.000 meter som var Cho Oyo. Jyamchang har vært på toppen av Mount Everest 7 ganger. I 2004 var jobbet han i ekspedisjonen som Randi Skaug deltok i da hun besteg Mount Everest.

Pengene som Jyamchang tjente i turistnæringen gikk til å lære engelsk og få seg guide utdannelse. I 2009 ble han uteksaminert på det første kullet med IFMGA sertifiserte guider i Nepal. Hver sommer siden 2008 (utenom 2020 sesongen, grunnet Covid 19 pandemien) har Jyamchang jobbet hos Jostedalen Breførarlag som brefører og fjellguide. I Norge bruker han mesteparten av fritiden sin på fjelltopper i Jotunheimen.

For fire år side bestemte Jyamcahng seg for å starte fottur- og ekspedisjonselskap i Nepal. Når ikke han er i Norge og jobber så bruker han tiden sin på å bygge opp guidingselskapet sitt i Nepal. Motivasjonen til Jyamchang for å starte selskapet er å få lov til å ha med fjellfolk på eventyr i Himalaya.

Utstyrsliste

Klær:
Solid regntøy og vindtøy. lue, vanter, langt undertøy, evt. gamasjer, inneklær og toalettsaker.

Fottøy:
Solide fjellstøvler med noenlunde stiv såle, svasko (klatresko) og innesko. Jostedalen Breførarlag har noen svasko i størrelse 42 – 44 til utleie.

Diverse:
Ryggsekk, sovepose, liggeunderlag, termos, kart og kompass, solbriller og solkrem. Aktuelle kart er Jostedalsbreen (1:50 000) og Jotunheimen Vest. Kan kjøpes i bokhandel eller butikk i Jostedalen. Jostedalen Breførarlag har noen kart til utlån.

Bre- og klatreutstyr:
Isøks (to stykk inkludert en klatreøks), stegjern, bryst- og sittesele samt innbindingsslynge, hjelm, to iskruer, et snøanker, seks karabiner (inkl. en HMS skrukarabiner, en vanlig skrukarabiner), sydde bandslynger; to stk a 120 cm og to stk a 60 cm.

Grunnet lavt smeltepunkt anbefales ikke rene Dyneema slynger (Polyethylen-PE), men en blanding av Dyneema og Polyamid (PE og PA) eller ev. slynger av bare Polyamid (PA). De er noe tyngre, men har et høyere smeltepunkt. Breførarlaget leier ut komplett utstyr unntatt brestøvlar og bandslynger. Pris per uke for leie av utstyr er 510 kroner.

Pris: 7.050,- kroner. Betales til Jostedalen Breførarlag.

Inkludert i prisen er:

  • Alpinkurset.
  • Overnatting på Bretun, Jostedalen Breførarlags kurslokale.

Prisen inkluderer ikke:

  • Transport til Jostedalen.
  • Mat og drikke under kursdagene.
  • Bre- og klatreutstyr. Det kan leies av Jostedalen Breførarlag.
Jotunheimen, Norway
Jotunheimen, Norway

Er du interessert i å bli med på brekurs kan du ta kontakt på e-mail: Ingvill@nepaltur.no.

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recent Posts
Na village in Rolwaling, Himalaya, NepalTuftebreen in Jostedalen