Et Nepal i bevegelse!

Det er spennende tider her i Nepal kan man trygt si. Etter jordskjelvet 25. april begynte Kathmandu de siste dagene å falle tilbake til normalen igjen. Vi hadde følelsen av at vi kunne senke skuldrene og begynne å leve et normalt igjen, da Nepal ble rammet av et nytt stort jordskjelv som hadde en styrke på 7.3 igår 12. mai.

Jeg holdt på med de siste forberedelsene til en 10 – 12 dagers tur til det jordskjelvrammede området Dhading, samt besøke et nytt området i Annapurna regionen for påsketuren i 2016. Den delen av Nepal som regionene Annapurna og Upper Mustang ligger i, har vært lite berørt av den naturkatastrofen som nå rammer Nepal. Jeg kommer til å bli i Kathmandu i noen dager til situasjonen stabiliserer seg igjen. Mange av innbyggerne i Nepal er urolige over situasjonen og begynner å bli slitne av usikkerheten ved å ikke vite hva som skjer. Jeg er sammen med en god amerikansk venninne av meg nå. Etter skjelv så store som det vi hadde her i igår er regelen at du skal sove utendørs i tre netter. Vi sover under en pressenningen i et hyggelig tibetansk nabolag.

Lokal tilhørighet til landsbyen som man kommer fra står veldig sterkt i den Nepalesiske kulturen. Nepaleserne er vante med å klare seg selv uten et velfungerende offentlig system i ryggen, til å sikre skolegang for barna eller et godt helstilbud. En viktig gruppe som gjør en fantastisk jobb i dette landet med å sørge for å forbedre den sosiale infrastrukturen på landsbygden er privatpersoner. De har vokst opp i det området de hjelper.

Noen av dem er vellykkede forretningsfolk i Kathmandu mens andre har en religiøs bakgrunn. De har et nettverk med støttespillere både i og utenfor Nepal som stiller opp for dem og bidrar med økonomisk støtte til prosjekter som for eksempel å bygge og drifte skoler, helsestasjoner m.m. Disse personene har et brennende engasjement i å hjelpe andre.

Siden de driver hjelpearbeid i sitt eget nærområde vet de hva folk trenger, og kan konsentrere seg om de riktige prosjektene. De er opptatt av å holde administrasjonskostnadene på et minimum. De bruker ikke lang tid fra beslutning til de starter på gjennomføringen av et prosjekt.

Under den første jordskjelvkatastrofen som rammet Nepal 25. april, var Ram som er den lokale partneren Nepaltur.no benytter på fotturene her i Nepal, raskt tilstede med mat og telt til området han kommer fra. For 20.000 amerikanske dollar hjalp han 3.500 mennesker med mat og telt. Det synes jeg er kjempebra.

Jeg har to hjertesaker som jeg ønsker å jobbe for i dette landet. Jeg ønsker å bidra til arbeidsplasser for menneskene i Nepal, og støtte gode prosjekter for lokalbefolkningen.

Akkurat nå er situasjonen litt uoversiktelig her nede. For å være sikker på at jeg involverer meg i de riktige prosjektene vil vi bruke tid på å sette oss inn i situasjonen. De som har drevet med prosjektledelse vet at for å få til en god gjennomføring av et prosjekt, er det viktig å gjøre en god jobb i planleggingsfasen. Prinsippet med å gjøre en grundig jobb i planleggingsfaser har jeg tenkt å holde meg til ved valg av hvilke prosjekter jeg skal involvere meg i. jeg ønsker bruke kontaktene mine for å få egen erfaring med det som skjer her i Nepal under denne naturkatastrofen. Erfaringen skal jeg bruke til å velge gode prosjekter som jeg vil involvere meg i og følge opp inntil prosjektene er ferdigstilte.

Jeg vet det er store ødeleggelser på noen av de mest berømte kulturskattene her i hovedstaden Kathmandu hvor jeg oppholder meg nå. De delene av Kathmandu som jeg har vært i er overraskende lite ødelagt. Akkurat her og nå sitter vi i et rolig tibetansk nabolag i Kathmandu og jobber.  Atmosfæren her jeg er nå er veldig stille og behagelig. Det er nesten uvirkelig at det var et stort jordskjelv i går. Livet her i Nepal går sin gang og er i bevegelse på mange nivåer for oss som er her.

Det blir spennende å følge Nepal i tiden som kommer med gjennoppbyggingen av landet.

Recommended Posts
Earthquake Everest Basecamp