Mine beste reisetips for planlegging av tur til Nepal!

Hvordan kan drømmen om Nepal gå i oppfyllelse?

Nepal er et spennende ferieland som er rikt på flotte naturopplevelser, utrolig trivelige mennesker og en tradisjonsrik kultur. Vet du at Buddha ble født der?

Er det første gang du vurderer å dra på langtur til Nepal? Da kan det virke litt fjernt at det er mulig å dra dit, planlegger en tur. Det finnes et hav av muligheter til å besøke et avsidesliggende område i Nepal og Himalaya, besøke fødestedet til Buddha, dra på meditasjonsretreat i et av de mange klostrene, drive med elverafting på en av Nepals mange elver og mye, mye mer!

Mu Gompa in Nepal

Mu Gompa i Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Drømmer du om å reise til Nepal?

Første gang jeg var der var i oktober 2012, etter det har jeg dratt tilbake mange ganger. Jeg har funnet meg veldig godt til rette og fått mange venner blant lokalbefolkningen som jeg setter utrolig stor pris på. Første gang jeg vurderte å reise dit tok det 10 år, til jeg satt på flyet til Nepal for første gang. Nå skjønner jeg ikke hva som holdt meg tilbake.

Når jeg drar opp  i fjellene tar jeg alltid mine forholdsregler og har med lokal guide. I turist strøket Thamel i Kathmandu hører jeg sjelden om noen som har opplevd noe kriminelt. Mer enn en gang har jeg opplevd hotellansatte som ser ut som noen store spørsmålstegn, når en turist spør om det er trygt å bevege seg i området på kveldstid. Svaret de får er; JA selvfølgelig.

Boudha in Kathmandu

Everyday life in Boudha, Kathmandu, Nepal

Reisetips til planleggingen av en tur til Nepal

Går du med en drøm om å reise til Nepal så synes jeg at du skal realisere den. Det finnes mange spennende steder å besøke i Nepal. I denne guiden har jeg samlet de de viktigste reisetipsene mine på hva du bør tenke på nå du planlegger turen. Jeg gir også en oversikt over fjelltopper og turalternativer i 6 av favoritt fjellområdene mine.

Langtangdalen i Himalaya

Langshisha Karkha i Langtangdalen, Himalaya, Nepal.

Har du lyst til å dra på tur til Nepal?

Jeg organiserer gruppeturer til flere av favoritt fjellområdene mine i Nepal. Du finner informasjon om turene på www.nepaltur.no . Ønsker du hjelp til få laget et spesialtilpasset turopplegg for deg og familien din eller vennene dine, så kan jeg hjelpe deg og tilpasse en reise for deg.

Da må du bare ringe meg når som helst på telefon +47 40805483, eller sende e-mail til ingvill@nepaltur.no, så tar jeg kontakt med deg så raskt jeg har mulighet.

Dolpo in the Himalayas

Dolpo in the Himalayas, Nepal.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Praktiske tips for å planlegge en reise til Nepal

Disse spørsmålene synes jeg du skal tenke gjennom når du planlegger turen din:

 • Ønsker du å reise i en gruppe, eller med lokal guide på egenhånd?
 • Hva ønsker du å oppleve på turen?
 • Hvor finner du gode flyforbindelser?
 • Hvordan skaffer du visum til Nepal?
 • Hva gjør du for å holde deg frisk under reisen?
 • Hvilke vaksiner bør du ta før du reiser?
 • Hva bør du vite om reiseforsikringen før du drar på tur?
Langtangdalen i Himalaya

Langshisha Karkha i Langtangdalen, Himalaya, Nepal.

Ønsker du å reise i en gruppe, eller med lokal guide på egenhånd?

Noen ønsker å legge opp turen sin helt på egenhånd og reise med et lokalt selskap. Andre ønsker å reise i en gruppe med norsk reiseleder.

Jeg har gjort begge deler og synes begge alternativene er gode løsninger. Det er helt opp til deg og vurdere hva som føles riktig.

Dette bør du tenke på før du bestemmer deg!

Det er en helt annen verden som møter deg i Nepal enn den du er vant til ifra Norge. Å lande med flyet i Kathmandu kan føles som et skikkelig kultursjokk. Det yrende folkelivet i byen møter deg idet du kommer ut av flyplassen. Byen kan ved første øyekast virke veldig kaotisk men det venner du deg til. Fjellene i Nepal har så mye mer å by på enn bare Everest basecamp. Reiser du for første gang til Nepal på egenhånd er Everest regionen og Annapurna regionen mest tilrettelagt for turister. De mest populære fotturene i disse områdene er også de med mest turister.

Reiser du utenfor de mest populære turistområdene, får du oppleve det Nepal som jeg er blitt så glad i. På tur i de avsidesliggende områdene i Nepal opplever du lokalbefolkningen som lever et annet liv enn oss. De lever ofte under veldig enkle forhold uten innlagt strøm og vann. Selv om livene deres er enkle sett med våre øyne på velferd, så vil du oppleve mye livsglede. Menneskene i Nepal er åpne, lette og komme i kontakt med og vennlige. De fleste på landsbygden snakker ikke engelsk, så da er det anbefales å reise med en guide.

Det er mye forskjellig å velge mellom på et besøk i Nepal og Himalaya. Det finnes mange spennende gruppeturer å delta på. Skal du reise på egenhånd bør du være reisevant. Reiser du på egenhånd opp i fjellene i Himalaya så bør du kjenne til hvordan du reagerer på høyde. Jeg vil anbefale på det sterkeste at du har med en lokal guide hvis du velger å reise på egenhånd

A sacred monastery in Dolpo

Ringmo and Tshowa Bon monastery in Dolpo, Himalaya, Nepal

Hva ønsker du å oppleve på turen?

Nepal som feriedestinasjon har så mye å by på!

Landet er mest kjent for at verdens høyeste fjell Mount Everest. Mange reiser til Nepal for å oppleve Mount Everest basecamp. Fotturen opp til basecampen er en flott naturopplevelse hvor du får se noen av verdens høyeste fjell. Fotturen i Everest området er en av de mest populære fotturene i Nepal, som innebærer at du ikke er alene på tur. Målet som er Mount Everest Basecamp ligger på 5.350 høydemeter. Hvordan vi tåler denne høyden er individuelt. Det er ikke til å legge skjul på at det er tøft for mange som er i Nepal for første gang, og oppholde seg på denne høyden.

Ganesh Himal in the Himalayas

Ganesh Himal, Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal.

Det finnes mange fine turområder i Nepal hvor man får oppleve vakker natur, fjellene i Himalaya, den buddhistiske kulturen og vennligsinnede mennesker, som går i lavere høyder enn fotturen til Mount Everest basecamp. Noen av mine favoritter er Upper MustangTsum Valley, Ganesh Himal og Langtangdalen hvor jeg organiserer fotturer. På disse fotturene er det høyeste punktet vi sover på 4.100 meter. Hvordan man reagerer på høyde er individuelt og det er ikke mulig å gi noen garanti på at man ikke kan bli høydesyk. Sjansene for å bli høydesyk er mindre på turer hvor du overnatter på høyder opp mot 4.000 meter, enn på turer hvor du overnatter på høyder opp mot 5.000 meter.

Last ned tips til din egen nepaltur

I denne brosjyren får du praktiske tips som du bør tenker gjennom når du planlegger en tur til Nepal. Du får også turtipsene mine fra 6 forskjellige fjellområder som jeg har besøkt i Nepal.

Hva mer enn vakker natur og høye fjell kan du oppleve i Nepal?

Utenom de høye fjellene i Himalaya, kan Nepal by på en rik kulturarv. Visste du at i Kathmandu dalen så finnes det 7 kulturskatter som står på UNESCO’s kulturarvliste? I mange av fjellområdene oppe i Himalaya holdes den tradisjonsrike tibetanske kulturen levende i de små landsbyene. Er du glad i å treffe mennesker kan et besøk til et avsidesliggende område som nesten ikke får besøk av turister anbefales.

Ganesh Himal Mountains

Ganesh Himal Himalaya Nepal

Foruten Brasil er Nepal det landet i verden med størst vannreserver som renner ned fra fjellene i Himalaya. Det er veldig populært å dra på rafting under et besøk i Nepal. De siste årene er det også blitt populært å dra på mountain bike ferie.

Laveste punktet i Nepal er på 70 meter og det høyeste er toppen av Mount Everest på 8848 meter. I lavlandet finnes nasjonalparken Chitwan med et rikt dyreliv, hvor du kan oppleve å se krokodille under kano, komme nært innpå neshorn og er du heldig får du oppleve å se Tiger.

One horned Rhino's in Nepal

Rhino’s in Chitwan Nationalpark in Nepal.

Byen Pokhara som ligger ved den vakre innsjøen Phewa Lake, ligger ca. 6 timer å kjøre fra Kathmandu.  Et besøk i Pokhara anbefales. Skal du på fottur i fjellområdene i AnnapurnaUpper Mustang eller Dhauralgiri er det vanlig å overnatte en natt eller to i Pokhara på vei til og fra disse fjellene.

Uansett hva du har lyst til å gjøre, så kan jeg love deg at du får et fantastisk opphold i Nepal.

Hvor finner du gode flyforbindelser?

Det finnes mange gode søkemotorer du kan bruke for å finne flybilletter til Nepal. Noen av de jeg og de som har vært på tur med meg har benyttet er Reisefeber.no, Solfaktor.noRestplass.no og finn.no. Du kan også få god hjelp til å booke flyreisen ved å kontakte et reisebyrå.

Det er ingen flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Kathmandu. De fleste flyselskaper flyr gjester til og fra de forskjellige destinasjonene de flyr på, gjennom det som kalles for en Hub i hjemlandet til flyselskapet. Eks. Turkish Airways har Hub’en sin i Istanbul, Qatar i Doha osv.

Hvis du planlegger en langtur til et annet kontinent for første gang, så synes du kanskje at det er litt skummelt. Det syntes jeg også det var første gang jeg reiste til Asia alene. Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har reist mellom Asia og Norge siden jeg reiste alene for første gang i 2013. Til dags dato har jeg ikke hatt noen ubehagelige opplevelser på flyreisene mine.

Flying

Flying

Hvordan reduseres sannsynligheten for uforutsette situasjoner under flyreisen?

Jeg tar noen forholdsregler som jeg også anbefaler andre som reiser til Nepal om å gjøre også.

Forholdsreglene er:

 • Ha god tid på mellomlandingene. På de fleste flyplasser med mellomlanding må du gjennom en sikkerhetskontroll til flyet jeg skal reise videre med.
 • Ikke velg flyruter som har mellomlanding i India. Som regel går det fint å fly via India. Oppstår det noe uforutsett fører til store forsinkelser, kan du få problemer på flyplassen. Årsaken til problemene skyldes  at du er i transit og ikke har visum til India.
 • Når du bestiller flybillett er det alltid en avveining mellom pris og total reisetid på flyruten. Her må du nesten kjenne på hva som er viktigst for deg. Lavest pris eller korteste reisetid.

Flyselskapene som jeg eller gjester jeg har hatt med på fottur i Nepal har god erfaring med er Turkish Airways, Emirates Airline, Oman Air og Qatar Airways. Er du førstegangsreisende og vil ha et råd på hvilke reiserute jeg anbefaler, er det flyruten til Qatar fra Oslo – Doha – Kathmandu (evt. Oslo – Stockholm – Doha – Kathmandu). Grunnen til det er at flyplassen i Doha er enkel å orientere seg rundt på.

Hvordan skaffe visum til Nepal?

Visum til Nepal kjøpes på flyplassen i Kathmandu. Av de landene jeg har besøkt i Asia hvor du må ha visum for å komme inn, er Nepal det enkleste landet og få visum i. Du trenger kun å ha med $40 US Dollar i kontanter og to passfotobilder for å få et 30 dagers visum. Når du ankommer flyplassen fyller du ut to skjemaer. Et for visum og et som leveres i ankomsthallen samtidig som du leverer inn bagasjetaggene for bagasjen, og er på vei ut av flyplassen. Det er også en maskin som du kan fylle ut skjemaet for visum elektronisk. Bruker du den så husk på å skrive ut kvittering som skal leveres inn for å få visum i passet.

Deretter stiller du deg i kø for å betale for visumet. Når du har fått kvittering for at du har betalt går du til skranken hvor du visumet utstedes. Med visum i passet kan reisen i Nepal begynne.

Prayer flags in Himalaya

Prayer flags, Everest Basecamp, Himalaya, Nepal.

Hvordan holde seg frisk under reisen?

Hvis vi ser bort fra høydesyke så er det turistene blir syke av i Nepal i hovedsak maveproblemer og luftveisinfeksjoner.

Viktige forholdsregler for å unngå å få problemer med maven er å ha god håndhygiene og da er Antibac tingen. En annen kilde til maveproblemer er at maten du spiser ikke er skikkelig oppbevart og tilberedt. Jeg har personlig ikke hatt noen problemer med maten jeg har spist på turist restaurantene i Kathmandu. Jeg vil anbefale å se stedet du spiser på litt an, og sørge for at kjøttet du spiser er skikkelig kokt eller stekt. Mange steder oppe i fjellene dreper de av religiøse årsaker ikke dyr. Det er derfor ofte lurt og ikke spise kjøtt hvis du er usikker på om det er ferskt. Er du på tur med en guide eller noen som kjenner til de lokale forholdene, kan du spørre de om råd på om det er greit å spise kjøtt.

På grunn av den tynne luften som er oppe i Himalaya, kan det være ganske så avgjørende å unngå å få luftveisinfeksjoner. I noen av områdene er det mye støv, og det kombinert med den tynne luften øker muligheten for å få luftveisinfeksjon. Jeg anbefaler å dekke til munn og nese med for eksempel en buff. Det er i de fleste tilfellene det man trenger å gjøre for å holde seg frisk.

Beautiful life in Himalaya

Chhokong, Everest Region, Himalaya, Nepal.

Forholdsregler for å redusere sjansen for å få høydesyke

Høydesyke har jeg stor respekt for. Sannsynligheten for å få symptomer på høydesyke øker jo høyere opp i Himalaya du reiser, fordi luften blir tynnere jo høyere opp du kommer.

Høydesyke er økt væskeansamling i hjerne eller lunger som oppstår på grunn av lavt oksygentrykk i store høyder. Hovedsymptomene i startfasen er hodepine eller tung pust. Opptil 3.500 meter vil de fleste ha en oksygenmetning på >90%. For å forsøke å opprettholde høy oksygenmengde i blodet til tross for mindre oksygen i luften er det viktig at man tar høydeakklimatiseringen på alvor og stiger sakte opp i fjellene. Etter 3.000 meter skal man ideelt sett ikke stige mer enn 300 høydemeter mellom to overnattinger (Kilde: Reiseklinikken.no).

A remote village in Himalaya

Village in Upper Mustang, Dhauralgiri montain range, Himalaya, Nepal.

Det er ikke alltid terrenget gir deg muligheten til å stige maksimum 300 høydemeter per dag. I de tilfeller der det ikke er mulig er det viktig å ha en plan for hva du skal gjøre hvis du blir høydesyk. Et godt tiltak er å gjøre som jeg gjør, og alltid ha med en erfaren guide når jeg reiser på fottur i fjellene. Det er viktig å ha en guide som har erfaring med og tar symptomer på høydesyke på alvor.

Et annet tiltak for å redusere sjansene for å bli høydesyk er å drikke mye vann. Anbefalingen er å drikke minst en liter vann til dagen, per. 1.000 høydemeter. Det innebærer at du bør drikke minst 3 liter vann på 3.000 meter, 4 liter vann på 4.000 meter osv. Høyt inntak av vann kan medføre dehydrering som følge av at salt og minerallageret i kroppen blir tynnet ut. Ekstra tilskudd av salter og mineraler kan i de fleste tilfellene forhindre det.

Watching the sunrise

Morning time in Tsum Valley watching the sun rising over the mountains

Hva gjør du hvis du blir høydesyk?

I den engelske litteraturen er det tre begreper som går igjen når det skrives om  høydesyke. Det er:

 • AMS (Acute Mountain Sickness) Akutt høydesyke som er det første stadiet av høydesyke. Symptomene er hodepine, kvalme og slapphet samt søvnforstyrrelser.
 • HACE (High Altitude Cerbral oEdema) Høyde hjerneødem.
 • HAPE (High Altitude Cerbral oEdema) Høyde lungeødem.

Akutt høydesyke oppstår de første 6 – 12 timene etter at du har ankommet til en ny høyde. Akutt høydesyke behandles ved at du hviler på samme høyde som symptomene oppstår eller at du går ned til en lavere høyde. Det reseptbelagte legemiddelet Diamox benyttes også til å behandle akutt høydesyke (Kilde: Reiseklinikken.no)

Har høydesyken utviklet seg til hjerneødem eller lungeødem må du fraktes ned til en lavere høyde umiddelbart. Hjerneødem kan oppstå på 2.500 meter men det er sjelden. Jeg er ikke lege og har hentet informasjonen om høydesyke fra Reiseklinikkens hjemmesider. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å kontakte Reiseklinikken eller andre legesentre som er eksperter på høydesyke, for å få råd og tips til hvordan du legger opp turen.

Hvilke vaksiner må jeg ta før jeg reiser?

Høydeforskjellen fra det høyeste punktet i Nepal på toppen av Mount Everest og det laveste punktet er nesten 8.800 meter. Hvilke vaksiner du må ta hvis du reiser på en fottur i Himalaya varierer fra hva du må ta hvis du reiser til de lavere områdene.

Før du reiser til Nepal er det viktig at du fremlegger reiseplanen din for en lege som kan hjelpe deg med å finne ut hvilke vaksiner du bør ta. Reiseklinikken er spesialister på reisemedisin og kan gi svar på hvilke vaksiner du trenger.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Dette bør du sjekke om reiseforsikringen dekker.

Mange forsikringer i det norske markedet har begrensning på hvilken høyde du kan oppholde deg i og være dekket av forsikringen. Planlegger du en fottur eller ekspedisjon hvor du skal opp i fjellene i Nepal og Himalaya, bør du sjekke om det er noe begrensning på hvilken høyde reiseforsikringen din gjelder for. Det er også greit å sjekke at forsikringen din dekker helikopter transport ved skade og sykdomstilfeller.

I de tilfeller forsikringen din ikke dekker dette, så pleier forsikringsselskapene å tilby en tilleggsforsikring mot et tillegg i prisen. Det kan være greit å sjekke tilbudet du får tilleggsforsikringen opp mot betingelsene på tilleggsforsikringen du kan tegne hos Gouda forsikring. Gouda’s reiseforsikring kjøpes på www.gouda.no.

Sosialt ansvar for lokalbefolkningen

Nepal er et fattig land og det finnes mennesker som utnytter situasjonen, og ikke behandler de som jobber for dem med respekt. For å få en hyggelig tur er det viktig å gjøre en god bakgrunnssjekk på selskapet du bestemmer deg for å reise med. Det er mange seriøse aktører både blant de lokale operatørene og blant de utenlandske selskapene som arrangerer turer i Nepal. Det beste rådet jeg kan gi deg i søket etter et selskap, er å snakke med venner og bekjente som har vært der, og få råd fra dem på hvem de har god erfaring med.

Gelbu and Tsering Sherpa

Gelbu and Tsering in Tsum Valley, Himalaya, Nepal.

Selv så brukte jeg sommeren 2014 på å sjekke ut leverandører jeg kunne tenkte meg å samarbeide med og finne min samarbeidspartner. Det som har vært viktig for meg i valget av lokal samarbeidspartner, er å vite at jeg har en partner som behandler de ansatte bra, gir de konkurransedyktig lønn, har forsikringsordning for de ansatte og føler et sosialt ansvar for de fattige i landet.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Vi kan hjelpe deg å lage en tur som passer for deg

Jeg har delt noen av de utrolig mange spennende turmulighetene som finnes i Nepal, og hva du bør tenke gjennom når du planlegger turen.

Ble det mye å sette seg inn i?

Jeg har reist mye på kryss og tvers i Nepal og oppe i Himalaya, og kjenner godt til de lokale forholdene. Kunnskapen jeg har fått gjennom mine egne reiser skal du få ta del i, hvis du velger å bli med meg på tur. Jeg hjelper deg også med å lage et turopplegg med lokal guide som er spesialtilpasset til dine ønsker.

Frister det med en reise til Nepal?

Ta kontakt med meg for en uforpliktende samtale på telefon +47 408 05483 eller send en e-mail til Ingvill@nepaltur.no så tar jeg kontakt med deg så raskt jeg kan.

En reise til Nepal er en fantastisk opplevelse jeg synes at du skal gi deg selv!

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Recommended Posts
Fottur til paradiset Naar-Phu i Annapurna regionenLangtang, Himalaya, Nepal