Reisetips for å planlegge en fjelltur til Nepal!

Nepal er et spennende ferieland som er rikt på flotte naturopplevelser, utrolig trivelige mennesker og en tradisjonsrik kultur. Vet du at Buddha ble født der?

Er det første gang du vurderer å dra på langtur til Nepal? Det finnes et hav av muligheter til å besøke et avsidesliggende område i Nepal og Himalaya, besøke fødestedet til Buddha, dra på meditasjonsretreat i et av de mange klostrene, drive med elverafting på en av Nepals mange elver og mye, mye mer!

Mu Gompa in Nepal

Mu Gompa i Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Drømmer du om å reise til Nepal?

Første gang jeg var der var i oktober 2012, etter det har jeg dratt tilbake mange ganger. Jeg har funnet meg veldig godt til rette og fått mange venner blant lokalbefolkningen som jeg setter utrolig stor pris på. Første gang jeg vurderte å reise dit tok det 10 år fra jeg begynte å drømme om en tur, til jeg satt på flyet til Nepal for første gang. Nå skjønner jeg ikke hva som holdt meg tilbake.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Når jeg drar opp  i fjellene tar jeg alltid mine forholdsregler og har med lokal guide. I turist strøket Thamel i Kathmandu hører jeg sjelden om noen som har opplever noe kriminelt. Mer enn en gang har jeg opplevd hotellansatte som ser ut som noen store spørsmålstegn, når en turist spør om det er trygt å bevege seg i området på kveldstid. Svaret de får er; JA selvfølgelig.

Boudha in Kathmandu

Everyday life in Boudha, Kathmandu, Nepal

Reisetips til planleggingen av en tur til Nepal

Går du med en drøm om å reise til Nepal så synes jeg at du skal realisere den. Det finnes mange spennende steder å besøke i Nepal. I denne guiden har jeg samlet de de viktigste reisetipsene mine på hva du bør tenke på nå du planlegger turen. Jeg gir også en oversikt over fjelltopper og turalternativer i 6 av favoritt fjellområdene mine.

Langtangdalen i Himalaya

Langshisha Karkha i Langtangdalen, Himalaya, Nepal.

Har du lyst til å dra på tur til Nepal?

Jeg organiserer gruppeturer til flere av favoritt fjellområdene mine i Nepal. Du finner informasjon om turene på www.nepaltur.no . Ønsker du hjelp til få laget et spesialtilpasset turopplegg for deg og familien din eller vennene dine, så kan jeg hjelpe deg og tilpasse en reise for deg.

Da må du bare ringe meg når som helst på telefon +47 90473563, eller sende e-mail til ingvill@nepaltur.no, så tar jeg kontakt med deg så raskt jeg har mulighet.

Dolpo in Himalaya

Praktiske tips for å planlegge en reise til Nepal

Disse spørsmålene synes jeg du skal tenke gjennom når du planlegger turen din:

 • Ønsker du å reise i en gruppe, eller med lokal guide på egenhånd?
 • Hva ønsker du å oppleve på turen?
 • Hvor finner du gode flyforbindelser?
 • Hvordan skaffer du visum til Nepal?
 • Hva gjør du for å holde deg frisk under reisen?
 • Hvilke vaksiner bør du ta før du reiser?
 • Hva bør du vite om reiseforsikringen før du drar på tur?
Langtangdalen i Himalaya

Langshisha Karkha i Langtangdalen, Himalaya, Nepal.

Ønsker du å reise i en gruppe, eller på egenhånd?

Noen ønsker å legge opp turen sin helt på egenhånd og reise med et lokalt selskap. Andre ønsker å reise i en gruppe med norsk reiseleder.

Jeg har gjort begge deler og synes begge alternativene er gode løsninger. Det er helt opp til deg og vurdere hva som føles riktig.

Dette bør du tenke på før du bestemmer deg!

Det er en helt annen verden som møter deg i Nepal enn den du er vant til ifra Norge. Å lande med flyet i Kathmandu kan føles som et skikkelig kultursjokk. Det yrende folkelivet i byen møter deg idet du kommer ut av flyplassen. Byen kan ved første øyekast virke veldig kaotisk men det venner du deg til. Fjellene i Nepal har så mye mer å by på enn bare Everest basecamp. Reiser du for første gang til Nepal på egenhånd er Everest regionen og Annapurna regionen mest tilrettelagt for turister. De mest populære fotturene i disse områdene er også de med mest turister.

Reiser du utenfor de mest populære turistområdene, får du oppleve det Nepal som jeg er blitt så glad i. På tur i de avsidesliggende områdene i Nepal opplever du lokalbefolkningen som lever et annet liv enn oss. De lever ofte under veldig enkle forhold uten innlagt strøm og vann. Selv om livene deres er enkle sett med våre øyne på velferd, så vil du oppleve mye livsglede. Menneskene i Nepal er åpne, lette og komme i kontakt med og vennlige. De fleste på landsbygden snakker ikke engelsk, så da er det anbefales å reise med en guide.

Det er mye forskjellig å velge mellom på et besøk i Nepal og Himalaya. Det finnes mange spennende gruppeturer å delta på. Skal du reise på egenhånd bør du være reisevant. Reiser du på egenhånd opp i fjellene i Himalaya så bør du kjenne til hvordan du reagerer på høyde. Jeg vil anbefale på det sterkeste at du har med en lokal guide hvis du velger å reise på egenhånd

A sacred monastery in Dolpo

Ringmo and Tshowa Bon monastery in Dolpo, Himalaya, Nepal

Hva ønsker du å oppleve på turen?

Nepal som feriedestinasjon har så mye å by på!

Landet er mest kjent for at verdens høyeste fjell Mount Everest. Mange reiser til Nepal for å oppleve Mount Everest basecamp. Fotturen opp til basecampen er en flott naturopplevelse hvor du får se noen av verdens høyeste fjell. Fotturen i Everest området er en av de mest populære fotturene i Nepal, som innebærer at du ikke er alene på tur. Målet som er Mount Everest Basecamp ligger på 5.350 høydemeter. Hvordan vi tåler denne høyden er individuelt. Det er ikke til å legge skjul på at det er tøft for mange som er i Nepal for første gang, og oppholde seg på denne høyden.

Ganesh Himal in the Himalayas

Ganesh Himal, Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal.

Det finnes mange fine turområder i Nepal hvor man får oppleve vakker natur, fjellene i Himalaya, den buddhistiske kulturen og vennligsinnede mennesker, som går i lavere høyder enn fotturen til Mount Everest basecamp. Noen av mine favoritter er Upper MustangTsum Valley, Ganesh Himal og Langtangdalen hvor jeg organiserer fotturer. På disse fotturene er det høyeste punktet vi sover på 4.100 meter. Hvordan man reagerer på høyde er individuelt og det er ikke mulig å gi noen garanti på at man ikke kan bli høydesyk. Sjansene for å bli høydesyk er mindre på turer hvor du overnatter på høyder opp mot 4.000 meter, enn på turer hvor du overnatter på høyder opp mot 5.000 meter.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Hva mer enn vakker natur og høye fjell kan du oppleve i Nepal?

Utenom de høye fjellene i Himalaya, kan Nepal by på en rik kulturarv. Visste du at i Kathmandu dalen så finnes det 7 kulturskatter som står på UNESCO’s kulturarvliste? I mange av fjellområdene oppe i Himalaya holdes den tradisjonsrike tibetanske kulturen levende i de små landsbyene. Er du glad i å treffe mennesker kan et besøk til et avsidesliggende område som nesten ikke får besøk av turister anbefales.

Ganesh Himal Mountains

Ganesh Himal Himalaya Nepal

Foruten Brasil er Nepal det landet i verden med størst vannreserver som renner ned fra fjellene i Himalaya. Det er veldig populært å dra på rafting under et besøk i Nepal. De siste årene er det også blitt populært å dra på mountain bike ferie.

Laveste punktet i Nepal er på 70 meter og det høyeste er toppen av Mount Everest på 8848 meter. I lavlandet finnes nasjonalparken Chitwan med et rikt dyreliv, hvor du kan oppleve å se krokodille under kanotur på elven, komme nært innpå neshorn og er du heldig får du oppleve å se Tiger.

One horned Rhino's in Nepal

Rhino’s in Chitwan Nationalpark in Nepal.

Byen Pokhara som ligger ved den vakre innsjøen Phewa Lake, ligger ca. 6 timer å kjøre fra Kathmandu.  Et besøk i Pokhara anbefales. Skal du på fottur i fjellområdene i AnnapurnaUpper Mustang eller Dhauralgiri er det vanlig å overnatte en natt eller to i Pokhara på vei til og fra disse fjellene.

Uansett hva du har lyst til å gjøre, så kan jeg love deg at du får et fantastisk opphold i Nepal. Du kan bli med på en av våre gruppeturer. Ønsker du å dra på tur med lokal guide så hjelper vi deg med planleggingen.

Hvor finner du gode flyforbindelser?

Det finnes mange gode søkemotorer du kan bruke for å finne flybilletter til Nepal. Søkemotoren jeg bruker er Finn.no. Du kan også få god hjelp til å booke flyreisen ved å kontakte et reisebyrå.

Det er ingen flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Kathmandu. De fleste flyselskaper flyr gjester til og fra de forskjellige destinasjonene de flyr på, gjennom det som kalles for en Hub i hjemlandet til flyselskapet. Eks. Turkish Airways har Hub’en sin i Istanbul, Qatar i Doha osv.

Hvis du planlegger en langtur til et annet kontinent for første gang, så synes du kanskje at det er litt skummelt. Det syntes jeg også det var første gang jeg reiste til Asia alene. Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har reist mellom Asia og Norge siden jeg reiste alene for første gang i 2013. Til dags dato har jeg ikke hatt noen ubehagelige opplevelser på flyreisene mine. Selv ikke i 2020 da jeg fløy hjem fra Nepal via Doha etter at Norge hadde stengt ned landet på grunn av korona.

Flying

Flying

Hvordan reduseres sannsynligheten for uforutsette situasjoner under flyreisen?

Jeg tar noen forholdsregler som jeg også anbefaler andre som reiser til Nepal om å gjøre også.

Forholdsreglene er:

 • Ha god tid på mellomlandingene. På de fleste flyplasser med mellomlanding må du gjennom en sikkerhetskontroll til flyet jeg skal reise videre med.
 • Ikke velg flyruter som har mellomlanding i India. Som regel går det fint å fly via India. Oppstår det noe uforutsett fører til store forsinkelser, kan du få problemer på flyplassen. Årsaken til problemene skyldes at du er i transit og ikke har visum til India.
 • Når du bestiller flybillett er det alltid en avveining mellom pris og total reisetid på flyruten. Her må du nesten kjenne på hva som er viktigst for deg. Lavest pris eller korteste reisetid.

Flyselskapene som jeg eller gjester jeg har hatt med på fottur i Nepal har god erfaring med er Turkish Airways, Emirates Airline, Oman Air og Qatar Airways. Er du førstegangsreisende og vil ha et råd på hvilke reiserute jeg anbefaler, er det flyruten til Qatar fra Oslo – Doha – Kathmandu (evt. Oslo – Stockholm – Doha – Kathmandu). Grunnen til det er at flyplassen i Doha er moderne og enkel å orientere seg rundt på.

Hvordan skaffe visum til Nepal?

Visum til Nepal kjøpes på flyplassen i Kathmandu. Av de landene jeg har besøkt i Asia hvor du må ha visum for å komme inn, er Nepal det enkleste landet og få visum i. Du trenger kun å ha med $50 US Dollar i kontanter og to passfotobilder for å få et 30 dagers visum. Når du ankommer flyplassen fyller du ut to skjemaer. Et for visum og et som leveres i ankomsthallen samtidig som du leverer inn bagasjetaggene for bagasjen, og er på vei ut av flyplassen. Det er også en maskin som du kan fylle ut skjemaet for visum elektronisk. Bruker du den så husk på å skrive ut kvittering som skal leveres inn for å få visum i passet.

Deretter stiller du deg i kø for å betale for visumet. Når du har fått kvittering for at du har betalt går du til skranken hvor du visumet utstedes. Med visum i passet kan reisen i Nepal begynne.

Prayer flags in Himalaya

Prayer flags, Everest Basecamp, Himalaya, Nepal.

Hvordan holde seg frisk under reisen?

Hvis vi ser bort fra høydesyke så er det turistene blir syke av i Nepal i hovedsak maveproblemer og luftveisinfeksjoner.

Viktige forholdsregler for å unngå å få problemer med maven er å ha god håndhygiene og da er Antibac tingen. En annen kilde til maveproblemer er at maten du spiser ikke er skikkelig oppbevart og tilberedt. Jeg har personlig ikke hatt noen problemer med maten jeg har spist på turist restaurantene i Kathmandu. Jeg vil anbefale å se stedet du spiser på litt an, og sørge for at kjøttet du spiser er skikkelig kokt eller stekt. Mange steder oppe i fjellene dreper de av religiøse årsaker ikke dyr. Det er derfor ofte lurt og ikke spise kjøtt hvis du er usikker på om det er ferskt. Er du på tur med en guide eller noen som kjenner til de lokale forholdene, kan du spørre de om råd på om det er greit å spise kjøtt.

På grunn av den tynne luften som er oppe i Himalaya, kan det være ganske så avgjørende å unngå å få luftveisinfeksjoner. I noen av områdene er det mye støv, og det kombinert med den tynne luften øker muligheten for å få luftveisinfeksjon. Jeg anbefaler å dekke til munn og nese med for eksempel en buff. Det er i de fleste tilfellene det man trenger å gjøre for å holde seg frisk.

Beautiful life in Himalaya

Chhokong, Everest Region, Himalaya, Nepal.

Forholdsregler for å redusere sjansen for å få høydesyke

Høydesyke har jeg stor respekt for. Sannsynligheten for å få symptomer på høydesyke øker jo høyere opp i Himalaya du reiser, fordi luften blir tynnere jo høyere opp du kommer.

Høydesyke er økt væskeansamling i hjerne eller lunger som oppstår på grunn av lavt oksygentrykk i store høyder. Hovedsymptomene i startfasen er hodepine eller tung pust. Opptil 3.500 meter vil de fleste ha en oksygenmetning på >90%. For å forsøke å opprettholde høy oksygenmengde i blodet til tross for mindre oksygen i luften er det viktig at man tar høydeakklimatiseringen på alvor og stiger sakte opp i fjellene. Etter 3.000 meter skal man ideelt sett ikke stige mer enn 300 høydemeter mellom to overnattinger (Kilde: Reiseklinikken.no).

A remote village in Himalaya

Village in Upper Mustang, Dhauralgiri montain range, Himalaya, Nepal.

Det er ikke alltid terrenget gir deg muligheten til å stige maksimum 300 høydemeter per dag. I de tilfeller der det ikke er mulig er det viktig å ha en plan for hva du skal gjøre hvis du blir høydesyk. Et godt tiltak er å gjøre som jeg gjør, og alltid ha med en erfaren guide når jeg reiser på fottur i fjellene. Det er viktig å ha en guide som har erfaring med og tar symptomer på høydesyke på alvor.

Et annet tiltak for å redusere sjansene for å bli høydesyk er å drikke mye vann. Anbefalingen er å drikke minst en liter vann til dagen, per. 1.000 høydemeter. Det innebærer at du bør drikke minst 3 liter vann på 3.000 meter, 4 liter vann på 4.000 meter osv. Høyt inntak av vann kan medføre dehydrering som følge av at salt og minerallageret i kroppen blir tynnet ut. Ekstra tilskudd av salter og mineraler kan i de fleste tilfellene forhindre det.

Watching the sunrise

Morning time in Tsum Valley watching the sun rising over the mountains

Hva gjør du hvis du blir høydesyk?

I den engelske litteraturen er det tre begreper som går igjen når det skrives om  høydesyke. Det er:

 • AMS (Acute Mountain Sickness) Akutt høydesyke som er det første stadiet av høydesyke. Symptomene er hodepine, kvalme og slapphet samt søvnforstyrrelser.
 • HACE (High Altitude Cerbral Edema) Høyde hjerneødem.
 • HAPE (High Altitude pulmonary Edema) Høyde lungeødem.

Akutt høydesyke oppstår de første 6 – 12 timene etter at du har ankommet til en ny høyde. Akutt høydesyke behandles ved at du hviler på samme høyde som symptomene oppstår eller at du går ned til en lavere høyde. Det reseptbelagte legemiddelet Diamox benyttes også til å behandle akutt høydesyke (Kilde: Reiseklinikken.no)

Har høydesyken utviklet seg til hjerneødem eller lungeødem må du fraktes ned til en lavere høyde umiddelbart. Hjerneødem kan oppstå på 2.500 meter men det er sjelden. Jeg er ikke lege og har hentet informasjonen om høydesyke fra Reiseklinikkens hjemmesider. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å kontakte Reiseklinikken eller andre legesentre som er eksperter på høydesyke, for å få råd og tips til hvordan du legger opp turen.

Hvilke vaksiner må jeg ta før jeg reiser?

Høydeforskjellen fra det høyeste punktet i Nepal på toppen av Mount Everest og det laveste punktet er nesten 8.800 meter. Hvilke vaksiner du må ta hvis du reiser på en fottur i Himalaya varierer fra hva du må ta hvis du reiser til de lavere områdene.

Før du reiser til Nepal er det viktig at du fremlegger reiseplanen din for en lege som kan hjelpe deg med å finne ut hvilke vaksiner du bør ta. Reiseklinikken er spesialister på reisemedisin og kan gi svar på hvilke vaksiner du trenger.

Dette bør du sjekke om reiseforsikringen dekker.

Mange forsikringer i det norske markedet har begrensning på hvilken høyde du kan oppholde deg i og være dekket av forsikringen. Planlegger du en fottur eller ekspedisjon hvor du skal opp i fjellene i Nepal og Himalaya, bør du sjekke om det er noe begrensning på hvilken høyde reiseforsikringen din gjelder for. Du bør også sjekke at forsikringen din dekker helikopter transport ved skade og sykdomstilfeller.

I de tilfeller forsikringen din ikke dekker dette, så pleier forsikringsselskapene å tilby en tilleggsforsikring mot et tillegg i prisen.

Nepalske myndigheter krever at du har en helseforsikring som dekker sykehus opphold og andre medisinske utgifter ved korona sykdom. Retningslinjene for hva du trenger å forsikre deg for når det gjelder korona kan endre seg. Ta kontakt med meg før du reiser så skal jeg sjekke opp gjeldende regler på tidpunktet du skal reise.

Sosialt ansvar for lokalbefolkningen

Nepal er et fattig land og det finnes mennesker som utnytter situasjonen, og ikke behandler de som jobber for dem med respekt. For å få en hyggelig tur er det viktig å gjøre en god bakgrunnssjekk på selskapet du bestemmer deg for å reise med. Det er mange seriøse aktører både blant de lokale operatørene og blant de utenlandske selskapene som arrangerer turer i Nepal. Det beste rådet jeg kan gi deg i søket etter et selskap, er å snakke med venner og bekjente som har vært der, og få råd fra dem på hvem de har god erfaring med.

Gelbu and Tsering Sherpa

Gelbu and Tsering in Tsum Valley, Himalaya, Nepal.

Selv så brukte jeg sommeren 2014 på å sjekke ut leverandører jeg kunne tenkte meg å samarbeide med og finne min samarbeidspartner. Det som har vært viktig for meg i valget av lokal samarbeidspartner, er å vite at jeg har en partner som behandler de ansatte bra, gir de konkurransedyktig lønn, har forsikringsordning for de ansatte og føler et sosialt ansvar for de fattige i landet.

Det som er viktig å sjekke ut hvis du skal på gruppetur med et vestlig selskap er at de behandler partnerene sine i Nepal bra. Turistnæringen i Nepal har vært uten inntekter i over et år. Konkurransen blant selskapene er stor, og det er lett for en lokal samarbeidspartner og la seg presse på pris. Får ikke den lokale samarbeidspartneren skikkelig betalt går det utover han og de ansatte i firmaet hans.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Et hav av muligheter på fjelltur i Nepal

Nepal er et lite fjelland i Himalaya hvor det finnes uendelig mange spennende og spektakulære fjellturer. Jeg har samlet informasjon om fjelltopper og fjellturer i seks av de mest populære områdene. Du vil ikke angre på å dra på en fjelltur i Nepal.

Langtang

Langtang regionen i den nepalske delen av Himalaya ligger 5-6 timers kjøretur nord for Kathmandu dalen, og grenser til Tibet. Langtang nasjonalpark ligger i området. I parken opplever du å gå gjennom mange klimasoner, fra subtropisk til alpint klima. Omtrent 25% av parken er skogkledd. Trær inkluderer eik, lønn, furu og ulike typer rhododendron. Dyrelivet inkluderer Himalaya svartbjørn, fjellgeit, villsvin forskjellige typer hjortedyr, apekatter, snøleopard og den sjeldne røde pandaen. Det er også historier om Yeti observasjoner i området.

Parken inneholder den hellige Gosainkunda innsjøen som er hellig for hinduer. I månedskiftet juli/august samles pilgrimmer ved innsjøen for å feire en av Nepal’s mange religiøse festivaler. Et annet religiøst sted er det buddhistiske klosteret Kyanjin Gompa.

Langtangdalen i Himalaya, Nepal

Langtangdalen i Himalaya, Nepal

I Langtang kan du gå på fotturer, bestige fjelltopper og rafte. Landsbyen Langtang ble totalt ødelagt under et massivt jordskred som ble utløst av jordskjelvet i april 2015. 

Bli med Nepaltur på fjelltur i Langtangfjellene eller topptur i Nepal til Naya Kanga i Langtang. På en to uker ferie kan drømmen om en fjell- eller topptur i Nepal bli gjennomført i Langtang.

Fjelltopper i Langtang regionen

Langtang Himal er en av de kjente fjellkjedene i Himalaya, og ligger på grensen til Tibet. Det høyeste fjellet i fjellkjeden er Langtang Lirung 7.246 moh. Fjellkjeden består også av toppene Ghenge Liru 6.581 moh., Kimshung 6.781 moh. og Yansa Tsenji 6.575 moh. De litt lavere fjellområdene til sør og sørøst for dalen er «Kangjala Himal», «Dorje Himal» og «Lingshing Himal». Det høyeste fjellet i dette området er Dorje Lakpa 6.966 moh. Nord for Langtangdalen i Tibet ligger 8.000 meteren Shisapangma 8.013 moh.

Tsergo Ri 4.970 moh in Langtang, Himalaya, Nepal

Tsergo Ri 4.970 moh in Langtang, Himalaya, Nepal

Langtang Lirung 7.234 moh.

Langtang Lirung med sine 7.234 moh. er inne på topp 100 listen over de høyeste fjellene i verden, med sin 99. plass. Toppen bestiges med visse mellomrom og ble besteget for første gang i 1978. Toppen er lett å få øye på når du går oppover Langtangdalen.

Langtang Lirung 7.234 meter in Langtang, Himalaya, Nepal

Langtang Lirung 7.234 meter in Langtang, Himalaya, Nepal

Naya Kanga Peak 5.846 moh.

På en fottur opp Langtangdalen får du øye på Naya Kanga for første gang på dagsettappen mellon landsbyene Langtang og Kyanjin Gompa. Dette er en topptur som egner seg for deg som drømmer om å bestige sin første topp i Himalaya. Toppen er på 5.846 moh. Har du to uker å sette av for et eventyr i Himalaya er dette toppen å klatre.

Langtang Valley in Nepal

Langtang Valley in Nepal

Yala Peak 5.520 moh.

Yala Peak er også en populær trekking topp å bestige som den første toppturen i Himalaya. Den er også en populær topp å akklimatisere på for de eventyrlystne som er i Nepal for å klatre et høyt fjell. Siden Langtang ligger kun 5-6 timers kjøretur fra Kathmandu er det enkelt å komme seg dit. Toppen ligger avsidesliggende til i naturskjønne omgivelser innerst i dalen.

Fotturer i Langtang regionen

Er du glad i å gå i fjellet i Norge, vil du kose deg på tur i Langtang regionen. Regionen har mange spennende eventyr å by på, og er enkel å komme til fra Kathmandu. Her kan du gå på lette turer opp Langtangdalen til Kyanjin Gompa på 3.800 meter, og få oppleve den ultimate fjellfølelsen i Himalaya. Området byr også på mer krevende fotturer over et av områdets mange 5.000 meter pass. Har du en god uke til rådighet for å dra til Nepal, kan jeg anbefale en fjelltur til Langtang for å oppleve de høye fjellene i Himalaya.

Kyenjin Gompa in Langtang, Himalaya, Nepal

Kyenjin Gompa in Langtang, Himalaya, Nepal

Har du god tid kan du starte med en fottur i Langtang, og fortsette å gå gjennom Helambu med Kathmandu som ende destinasjon.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Langtangdalen

Fottur i Langtangdalen starter i den lille landsbyen Syabrubesi og går oppover langs den naturskjønne dalen. Fotturen starter i skogsterreng og etter halvannen dags vandring, får du se de snødekte fjellene i Langtang Himal for første gang på turen. Etter dette så følger de snødekte fjelltoppene deg hele veien opp til den lille landsbyen Kyanjin Gompa på 3.800 moh. I Kyanjin Gompa får oppleve Himalayas fjellverden på sitt beste. Dette er en tehus fottur frem til landsbyen Kyanjin Gompa, som også er vendepunktet for de flesete turgåerne på denne turen.

Langtang Valley, Himalaya, Nepal

På denne turen kan du stå opp tidlig om morgenen og nyte soloppgangen over Himalaya fra toppen av Kyanjin Ri på 4.700 moh. eller Tsergo Ri på 4.970 moh. En tur videre innover den øde dalen mot seterplassen Langshisha Karkha som dagstur eller med overnatting i telt kan også anbefales. Etter Kyanjin Gompa er det ingen bosettinger, så telt og mat må bringes med fra Kathmandu.

Camping in Langshisa Karkha, Langtang, Nepal

Turen kan også kombineres med fotturen til Gosaikunda innsjøen, eller en fjelltur over et av de mer avsidesliggende 5.000 meter passene i området med telt. Mulighetene er mange i dette vakre området.

Gosaikunda innsjøen

Gosaikunda innsjøen er en hellig innsjø for hinduene og ligger på 4.300 moh. Ved fullmånen i måneskiftet juli/august holdes det hvert år en religiøs festival ved innsjøen. Fotturen kan kombineres med fotturen i Langtangdalen, eller den kan gås som en separat tur. Den kan også kombineres med en fottur i det lavere liggende turområdet Helambu, hvor du kan gå hele veien til Kathmandu hvis du vil.

Mine råd og tips

På en fottur til Kyanjin Gompa eller Gosaikunda vil du finne gode overnattingstilbud på de lokale tehusene. Beveger du deg på mer avsidesliggende turer som overnatting i telt på seterplassen i Langshisha Karkha eller over et av 5.000 meters passene anbefaler jeg å ta med Real Turmat fra Norge. Annen tørrmat, primus, kokekar og gass får du kjøpt i Kathmandu.

Everest regionen

I dette området kan du nå det høyeste punktet i verden eller leve ut drømmen om å stå ved foten av Mount Everest 8848 moh.

Everest regionen i Nepal har så mye mer å by på enn bare fotturer. Mange får oppfylt sitt livs største drøm når de står ved foten av verdens høyeste fjell i Everest Basecamp, eller klatrer videre opp til toppen av Mount Everest. Regionen ligger i den nordøstlige delen av Nepal, og består av dramatiske isbreer, avsidesliggende landsbyer og en av de beste utsiktene til Himalayas fjellverden.

Sunset at Everest Basecamp in Himalaya, Nepal

Sunset at Everest Basecamp in Himalaya, Nepal

I dette området lever sherpafolket sitt daglige liv i de små landsbyene du passerer. En fottur i dette området byr på flotte naturopplevelser. På samme tid får du ta del i den tibetanske kulturen som er så levende i området. Et besøk til et av de mange klostrene i området er absolutt å anbefale.

Fjelltopper i Everest regionen

Everest er et fantastisk flott fjellområde hvor du får følelsen av å være blant verdens høyeste fjell. For de som har lyst til å prøve seg på å bestige en fjelltopp i dette område er det muligheter for både ferske fjellklatrere og de mer erfarne klatrerne. Nepaleserne har et spirituelt forhold til fjellene sine da de tror på at  gudene deres bor i noen av dem. Fjellene hvor gudene bor betraktes som hellige fjell, og med noen unntak er det forbudt å bestige de hellige fjellene. Et av unntakene er Mount Everest.

I Everest regionen kan du se Mount Everest og Lhotse samt flere andre 8.000 metere. Det er mye å velge mellom for de som har lyst til å bestige en fjelltopp. Den mest kjente fjelltoppen i området er Mount Everest. Det finnes også mange andre og topper å klatre.

Mount Everest 8848 moh.

Verdens Høyeste fjell Mount Everest er et av de mest populære fjellene i Nepal. Hver vår kommer flere hundre mennesker fra hele verden til Everest Basecamp for å forsøke seg på å bestige fjellet. Everest Basecamp er også en populær destinasjon for fotturer.

Lhotse 8.516 moh.

Nabotoppen til Mount Everest er 8.000 meteren Lhotse som er verden fjerde høyeste fjell og en populær 8.000 meter topp og bestige.

Ama Dablam 6.819 moh.

Fjellet går for være et av verdens vakreste fjell, og en krevende fjelltopp å bestige. Teknisk sett går Ama Dablam for å være teknisk vanskeligere å bestige enn Mount Everest. Dette er også de gode nepalesiske klatre sherpaenes favoritt fjell.

Ama Dablam Basecamp, Himalaya, Nepal

Ama Dablam Basecamp, Himalaya, Nepal

Island Peak 6.189 moh.

Island Peak er en populær fjelltopp og kombinere med en fottur til Everest Basecamp, og går for å være en grei 6.000 meter å bestige. Fjelltoppen er en populær topp å bestige som den første toppen over 6.000 meter i Himalaya.

Island Peak in Everest region, Nepal

Island Peak in Everest region, Nepal

Lobuche East Peak 6.119 moh.

Som Island Peak er dette også en populær fjelltopp å kombinere med en fottur til Everest Basecamp. Fjelltoppen er en av de enkle 6.000 meterne å bestige i Himalaya. Den kan anbefales for deg som planlegger å bestige din første fjelltopp i Himalaya. Utsikten fra toppen er fantastisk på en fin dag.

Louche Peak 6,119 meters

View from Louche Peak in Everest region, Himalaya, Nepal.

Fotturer i Everest regionen

Turene i dette området starter når du går av flyet fra Kathmandu på flyplassen i den lille sherpalandsbyen Lukla. Det er også mulig og gå fra byen Jiri som ligger nedenfor Lukla. Det er en 10 dagers gåtur fra landsbyen Jiri til Namche Bazaar. Å fly til Lukla er tidsbesparende, mens å gå fra Jiri gir deg mulighet til å tilbringe ekstra tid med de lokale menneskene, og se den rike floraen og faunaen i området.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Everest Basecamp

Fotturen til Everest Basecamp er en av de mest populære fotturen i Nepal og Himalaya, hvor du får se oppleve å se verdens høyeste fjell Mount Everest. Fotturen går i vakre naturskjønne omgivelser opp langs Khumbudalen. Turen starter i et terreng med dyrket mark og skoger til du kommer forbi Namche Bazaar. Når du kommer over 4.000 meter går du opp i dalen mellom hvitkledde fjelltopper. På veien besøker du små landsbyer og får oppleve vill og vakker natur hele veien opp til Everest Basecamp. Er du heldig med timingen møter du på noen klatreteam som er i området for å klatre et høyt fjell.

Everest Basecamp, Nepal

Everest Basecamp, Himalaya, Nepal.

Avstikkere fra normalruten som er verdt å bruke en ekstra dag og to på er fotturen over Kongma La passet på 5.335 moh. mellom Lobuche og Dingbuche. En avstikker opp dalen fra Dingbuche til den lille landsbyen Chhukung kan også anbefales.

Gokyo & Everest Basecamp

Et annet alternativ til normalruten til Everest Basecamp, er å ta av mot vakre Gokyo på veien opp til Basecamp og gå normalruten ned. Gokyo er kjent for de vakre lyseblågrønne innsjøene med smeltevann fra isbreene. Velger du denne ruten så går turen over Cho La passet som er 5.420 moh.

De tre passene Kongma La, Cho La og Renjo La

Fotturen over de tre 5.000 meter passene Kongma La passet på 5.335 moh., Cho La passet på 5.420 moh. og Renjo La passet på 5.360 moh. er en av klassikerne i regionen.  Turen er en rundtur fra Namche Bazaar opp normalruten på fotturen til Everest Basecamp frem til du kommer til Landsbyen Dingbuche. Her tar du en avstikker fra normalruten mot Kongma La passet på 5.335 og ender opp i landsbyen Lobuche. Fra Lobuche går turen videre over Cho La passet på 5.420 moh. og kommer ned i landsbyen Gokyo med de vakre innsjøene med smeltevann fra isbreene. Videre går turen over Renjo La passet på 5.360 moh. og endedestinasjonen er den lille landsbyen Thame. Fra Thame går turen tilbake til Namche Bazaar.

Chhokong Village

Chhokong Village, Khumbu Valley, Himalaya, Nepal.

Mine råd og tips

Å fly fra Kathmandu til Lukla er den mest vanlige transporten til dette området. Lukla ligger på en fjellylle på 2.800 meter i Himalaya. Værforholdene kan by på utfordringer når du skal fly til og fra Lukla. På grunn av de spesielle værforholdene, pleier de i deler av høysesongen å fly dit kun på morgenen. Skal du reise til området, er det greit å ha en plan B for hva du gjør hvis du ikke får flydd av Kathmandu, den dagen du planlegger å gjøre det.

Khumbu Valley (Everest regionen) er kjent for sin Khumbu hoste som du helst vil unngå å få når du er der. Det du kan gjøre for å forebygge luftveisinfeksjoner er å dekke til munn og nese med en buff eller tilsvarende.

Manaslu

Manaslu Conservation Area ble etablert for å oppnå bærekraftig styring av området rundt fjelltoppen Manaslu på 8.163 moh. i den nordlige av Himalaya i Nepal. Bortsett fra å klatre Manaslu, er det populært å å gå på fotturer i denne fjellregionen. Etter at det ble bygget vei på den populære ruten i Annapurna Circuit, har Manaslu Circuit blitt et populært alternativ. Fotturen i Tsum Valley som jeg organiserer er også en fantastisk natur og kultur opplevelse.

I motsetning til mange andre regioner finnes det mange svært truede dyr, inkludert snøleoparder og røde pandaer i denne dalen. Andre pattedyr inkluderer gaupe, asiatisk svartbjørn, grå ulv, asiatisk villhund og blå får.  Over 110 fuglearter, 33 pattedyr, 11 sommerfugler og 3 krypdyr er blitt registrert i området. Munkene i området forbyr av religiøse årsaker dreping av dyr. Dette har medført at truede dyrearter som snøleopard, grå ulv og blå får har fått gode levevilkår i området.

Manaslu, Nepal, Spring 2017

Manaslu, Nepal, Spring 2017

De to etniske gruppene Nubri og Tsum utgjør hoved majoriteten av innbyggerne som er bosatt i denne regionen. Mens Nubrifolket har vært eksponert for vestlig influens siden Nepal åpnet opp for turismen i 1950, har Tsumfolket beholdt mye av sin tradisjonelle kultur, kunst og tradisjon. Regionen er full av avsidesliggende klostre og andre buddhistiske religiøse landemerker.

Fjelltopper i Manaslu

Manaslu 8.163 mot

Manaslu er det åttende høyeste fjellet i verden på 8.163 meter over havet. Den ligger i Mansiri Himal, en del av den nepalesiske himalaya, i den vestlige delen av Nepal. Navnet, som betyr «åndens berg», kommer fra sanskritordmanasaen, som betyr «intellekt» eller «sjel». Manaslu ble første gang besteget 9. mai 1956 av Toshio Imanishi og Gyalzen Norbu, medlemmer av en japansk ekspedisjon. Det sies at «som britene anser Everest sitt fjell, har Manaslu alltid vært et japansk fjell».

Manaslu, Nepal, Spring 2017

Manaslu, Nepal, Spring 2017

Fotturer i Manaslu

Fotturene i dette området starter i byen Arughat Bazaar eller i Soti Khola. Manasluregionen tilbyr en rekke trekking alternativer. Den populære Manaslu Circuit på 177 kilometer, går gjennom det naturskjønne Manaslumassivet over passet Larkya La på 5.106 moh. og ender i fjellområdet Annapurna. Den ble åpnet for turister så sent som i 1991.  En fottur opp den vakre og avsidesliggende dalen Tsum Valley er en av mine favoritter i Himalaya. Den kan enten gjennomføres som en separat fottur eller som en akklimatiseringstur på fotturen Manaslu Circuit.

følger en gammel salthandelsrute langs Burhi Gandak-elven. På vei er 10 toppene over 6.500 meter (21.300 ft) synlige, inkludert noen over 7.000 meter (23.000 fot). Det høyeste punktet som nås langs trekruten, er Larkya La i en høyde på 5.106 meter.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Manaslu Circuit

Fotturen følger en gammel handelsrute langs Burhi Gandakelven. På veien opp dalen får du se 10 topper som er over 6.500 moh., inkludert noen som er over 7.000 moh. Det høyeste punktet på turen er Larkya La passet på 5.106 moh. Fotturen starter vanligvis i Arughat Bazaar og slutter to til tre uker senere i Besisahar  hvor fotturen Annapurna Circuit pleier å starte. Inntil nylig måtte fotturen gjennomføres om en campingfottur. De senere årene er det bygget tehus noe som betyr at den kan gjennomføres som en tehus fottur.

A Village in Manaslu, Nepal

A Village in Manaslu, Nepal

Når du har kommet over Larkya La passet og befinner deg i Annapurna, kan fotturen utvides med en fottur til en av verdens høyeste liggende innsjøer Tilicho på 4.919 moh. eller fortsette på Annapurna Circuit over Thorong La passet på 5.416 moh. til flyplassen i Jomsom.

Tsum Valley

På fotturen til Tsum Valley går du de første dagene på ruten til fotturen Manaslu Circuit før du tar av på stien som fører opp til Tsum Valley. Dalen ligger innimellom fjellkjendene Ganesh Himal og Tibetan mountanrange med 6.000 og 7.000 metere. Naturen skifter på vei opp dalen fra å være en smal dal i de nedre områdene, til en bred dal med fine jordbruksområder. Dalen er full av små klostre og buddhistiske meditasjonshuler. Her er det muligheter for å bo i et kloster. I enden av dalen ligger grensen til Tibet. Turen kan gjennomføres som tehus fottur, men jeg vil informere om at hygienen på noen av tehusene ikke er på topp. Jeg går selv med telt på mine turer.

En avstikker fra turen opp Tsum Valley er fotturen til Ganesh Himal Basecamp med et besøk på Lungdang nonnekloster.

Tsum Valley in Manasla, Himalaya, Nepal

Tsum Valley in Manasla, Himalaya, Nepal

Ganesh Himal

I Ganesh Himal regionen får du oppleve hvordan livet i Nepal er ute på landsbygden. Området ligger mellom Langtang regionen og Manasulu regionen, og den høyeste toppen i Ganesh Himal fjellkjeden er Ganesh 1 på 7.422 moh. Fjellkjeden har fått navnet sitt fra Hinduguden Ganesha som kjennetegnes ved at han har elefanthode. Det sies at guden Ganesha lever i Ganesh Himal, og Ganesh 1 er et hellig fjell som du ikke får tillatelse fra nepalesiske myndigheter til å bestige. I fjellkjeden er det tre topper over 7.000 meter og 14 topper over 6.000 meter.

Sunrise Langtang mountains

Sunrise Langtang mountains, Himalaya, Nepal

Landskapet i området består av noen fantastiske Rhododendronskoger som blomstrer i mars, april og mai. Området blir også kalt for Ruby valley fordi det historisk har vært rikt på rubiner og andre edelstener. Fra toppen av fjell passene i området har du en fantastisk utsikt til flere av de kjente fjellområdene i Himalaya. Lokalbefolkningen i området driver med jordbruk. På fotturer i området treffer du på eksentriske gjetere og vanlige landsbybeboere.

Fjelltopper i Ganesh Himal regionen

Ganesh Himal fjellkjeden har fått navnet fra hindu guden Ganesha som har elefanthode, og utformingen av fjellkjeden ligner på et elefanthode. Fjellkjeden ligger i den nordre delen av sentral Nepal og på grensen til Tibet.

Ganesh 1 7.422 moh

Ganesh 1 er den høyeste toppen i fjellkjeden med sin snødekte fjelltopp. Fjelltoppen er et vakkert syn som følger deg i den øvre delen av Ganesh Himal regionen. På andre siden av fjellkjeden ligger Tsum Valley i Mansulu og fjellkjeden er like vakker og majestetisk når du går opp Tsum Valley.

Ganeh Himal Nepal.

Ganesh Himal Mountainrange, Himalaya, Nepal

Paldor peak 5.896 moh

Vandreturen opp til Paldor Basecamp er en stor opplevelse om våren når Rhododendrontrærne blomstrer på våren. Det er blomstrende Rhododendron så langt du kan se. På veien opp passerer du en nedlagt diamantgruve. Paldor peak er en går under kategorien trekking topp og er en populær topp å bestige hvis du ønsker å bestige en topp utenfor de mest besøkte turistområdene. Du bør ha erfaring med hvordan du reagerer på å oppholde deg i høyden når du skal klatre Paldor peak.

Paldor Peak Himalaya

Paldor Peak, Ganesh Himal, Himalaya, Nepal.

Utvalgte fotturer i Ganesh Himal regionen

Ganesh Himal er et av de mindre kjente turområdene i Nepal, noe som gir gode muligheter til å oppleve lokalbefolkningen på nært hold. I dette området er det unike muligheter til å dra på campingtur i øde og urørt natur.

Ganesh Himal fottur over Singla pass 4.050 moh.

Fotturen går i et område hvor du får oppleve en vakker natur og utsikt over de høye fjellene i Himalaya. Området byr også på en unik mulighet til å oppleve hvordan menneskene lever på landsbygden i Nepal. På toppen av Singla Pass kan du på en finværsdag se fjellkjedene Annapurna, Manasulu, Ganesh Himal og Langtang med en rekke 7.000 og 8.000 meter topper. Dette er et område som har lite besøk av turister, så det anbefales å belage seg på å ligge i telt under turen. Er du vant til å reise i avsidesliggende områder hvor standarden er enkel, kan homestay i lokale hjem være et alternativ. Jeg har gått denne fotturen mange ganger og anbefaler den på det sterkeste.

Camping trek Nepal.

Camping trek in Ganesh Himal region, Nepal

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Ruby valley fottur

Området på fotturen «The Great Himalayan Trail» som går gjennom Ganesh Himal blir også kalt for «The Ruby Valley Trek». Navnet har den fått fordi det finnes rubiner og andre edelstener i området. Denne fotturen går også i et avsidesliggende område over Pansan Banjyang som ligger på 3.850 meter. Hele fotturen går fra Langtang regionen gjennom Ganesh Himal til Manasulu regionen. På denne turen er det endel muligheter for forskjellige turalternativer. Et alternativ er å gå opp «Ruby Valley» over Pansan Banjyang og stoppe i Somdang. Fra Somdang kan du ta en dagstur til Paldor Peak basecamp før du kjører tilbake til Kathmandu. Fotturen til Paldor peak på våren er en fantastisk opplevelse gjennom åssider med blomstrende rhododendrontrær.

Upper Mustang

På en fottur i Upper Mustang er det rikelige muligheter til å oppleve vakker natur og den levende tibetanske kulturen du finner i de avsidesliggende områdene i Himalaya.  Inntil 1950 var Upper Mustang et kongedømme. Den siste kongen i Upper Mustang døde i 2016. Upper Mustang ligger i et avsidesliggende område i Nepal helt på grensen til Tibet og har vært skjermet for ytre påvirkning i generasjoner.

Området ble åpnet for vestlig turisme så sent som i 1992. Det ligger i en vær sone i Himalaya som ikke får så mye regn under regntiden. Landskapet har et ørkenlignende utseende med rød jord. Langs elven ligger landsbyene som små grønne oaser.

Monastery in Lo Mantang

Monastery in Lo Mantang, Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Ved siden av den spesielle naturen med det rødfargede landskapet, er området mest kjent for den rike kulturarven som du får ta del av i klostrenemeditasjonshulene og i de små landsbyene. Innbyggerne i hovedstaden Lo Mantang har fått hjelp av konservatorer fra Italia og USA til å restaurere de gamle vakre veggmaleriene i noen av klostrene i byen. Området er lett å gå i, og det høyeste punktet du overnatter på er 3.800 moh. i Lo Mantang. Det er også mulig å planlegge en tur med bil hele veien opp til Lo Mantang.

Fjelltopper i Upper Mustang

Det er en spektakulær opplevelse å fly Jomsom som ligger mellom de store fjellkjedene Annapurna og Dhaulargiri.  På fotturen opp til Lo Mantang har du utsikt over disse to fjellkjedene et godt stykke på veien. Upper Mustang er ikke det første området man tenker på hvis man reiser til Nepal for å bestige en fjelltopp. Det er ikke fordi det ikke er fjelltopper å bestige. Det er mer fordi de klatreeventyrene som finnes i området passer best for erfarne klatrere med alpin erfaring. Dette er et ekstremt avsidesliggende område, hvor du må kjenne til hvordan du reagerer på å oppholde deg i høyden mellom 5.000 og 6.000 over flere dager. Med andre ord, det holder ikke å ha besteget Killimanjaro før du legger ut på en klatretur i dette området.

Jeg møtte selv noen sveitsiske klatrere i Nar-Phu, som hadde vært på et spennende eventyr i fjellpasset mellom Upper Mustang og Annapurna regionen. De hadde vært på en tre ukers ekspedisjon med telt, og stått på ski ned fra en 6.000 meter topp i området. Foruten det nepalesiske teamet som fulgte de, hadde de med to italienske skiguider på turen

Annapurna Mountainrange

The view of Annapurna mountain range seen from Upper Mustang, Himalaya.

Saribung 6.328 moh.

Fjelltoppen ligger på den alpine og veldig avsidesliggende ruten mellom Tsarang i Upper Mustang og Phu i Naar-Phu. Toppen har samme vanskelighetsgrad  som Island Peak 6.189 moh. Det er en topp som det er ganske vanlig å bestige for fjellklatrere med alpin erfaring.

Fotturer i Upper Mustang

Det er mye spennende å se i Upper Mustang for deg som er interessert i den tibetanske kulturen. Hovedstaden Lo Mantang ligger på den tibetanske høylandssletten. Området har ord på seg for å være det nærmeste du kommer tibetansk kultur utenfor Tibet. Menneskene i de små landsbyene du besøker er åpne og gjestfrie.

Det finnes en hovedrute som går mellom landsbyen Jomsom på fotturruten Annpurna Circuit opp til hovedstaden Lo Mantang. Det er også en alternativ fotturrute å gå vest i Upper Mustang. Den går i mer avsidesliggende områder, hvor du må basere deg på å ha med deg telt.

Tsarang village

Tsarang Village in Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Upper Mustang er et av de få fjellområdene i Nepal, som du kan gå på fottur i regntiden. Regntiden er fra slutten av mai til slutten av september.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Fottur fra Jomsom til Lo Mantang

Landsbyen Jomsom ligger oppe i fjellene i Himalaya på 2.800 meter. Velger du å fly opp til Jomsom fra byen Pokhara får du en opplevelse for livet når du flyr mellom fjellkjedene Annapurna og Dhauralgiri. Det går også bilvei fra Pokhara til Jomsom. Ønsker du å kjøre med bil opp til Jomsom er det fullt mulig. I Jomsom begynner fotturen til Lo Mantang gjennom de små koselige landsbyene i Upper Mustang. Den første landsbyen du kommer til er Kagbeni med små trange smug, trivelige gjestehus, buddhistisk kloster og hundrevis av geiter.

Fra Kagbeni går veien videre gjennom det ørkenlignende landskapet Tibet og Upper Mustang er kjent for. Langs elveleiet ligger landsbyene i små grønne oaser. Å besøke de spesielle fjellformasjonene i Dakhmar på veien til Lo Mantang er obligatorisk. I de små tradisjonelle klostrene langs veien får du oppleve den tibetanske kulturen som preger denne delen av Himalaya. I dette området får du oppleve det tradisjonelle levesettet slik lokalbefolkningen har levd det i hundrevis av år. Er du heldig får du muligheten til å delta på en puja (Buddhistisk seremoni) i et av de små klostrene eller meditasjonshulene du besøker på veien opp til Lo Mantang.

Kagbeni village

Kagbeni village in Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Lo Mantang er en hyggelig landsby som ligger på den tibetanske høysletten bare en kort kjøretur fra Tibet. I de trange smauene i byen finner du klostre og små torg hvor du kan sitte å observere dagliglivet i landsbyen.

Det finnes mange muligheter for å forlenge en fottur i Upper Mustang med små avstikkere til de nærliggende landsbyene i området.

Ghime village

The square in Ghime village in Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Mine råd og tips

For å få lov til å gå på fottur i Upper Mustang må du betale $500 US dollar for en 10 dagers tillatelse til oppholde deg i området og dere må være to personer for å få kjøpt tillatelse. Ønsker du å bli der lenger må du betale $50 US Dollar per dag. For å få kjøpt tillatelse må det forevises pass med gyldig visa. Nepal har fri på lørdag istedenfor søndag, og offentlige kontorer har halv dag på fredag. Dette medfører at du ikke får kjøpt tillatelsen etter klokken 12 på fredag og hele lørdag. Husk å ta det med i planleggingen av turen.

Annapurna

Annapurna regionen er det mest populære fotturområdet i Nepal. Den 22 dager lange Annapurna Curcuit er den mest populære fotturen i området. I dette området finnes det fotturer for de fleste uansett om du bare har noen få dager til en enkel fottur, eller om du har 3 uker til å gå hele Annapurna Curcuit.

Phu village in Himalaya

Entrance into Phu Village in Naar-Phu, Annapurna, Himalaya, Nepal

Som navnet antyder ligger den kjente 8.000 meteren Annapurna 1 i denne fjellkjeden. 3. juni 1950 ble Annapurna 1 besteget for første gang av franskmennene Maurice Herzog of Louis Lachenal. De var da de første i verden til å bestige en 8.000 meter. Fjellkjeden med 8.000 meteren Dhauralgiri ligger også i området. Kali Gandaki elven renner i dalen mellom Annapurna 1 og Dhauralgiri i verdens dypeste juv. En av verden høyestliggende innsjøer kalt Tilicho på 4.919 moh. ligger også i Annapurna regionen.

Fjelltopper i Annapurna

I Annapurna regionen er det mange fjelltopper, med 8.000 meteren Annapurna 1 som den mest berømte. Er du glad i å bestige fjelltopper så finnes masse muligheter for å bestige 6.000 metere. Her finnes det fjelltopper både for erfarne fjellklatrere og for de som er planlegger din første toppbestigning i Himalaya.

Annapurna Basecamp

Annapurna 1 8,091 moh. Annapurna Basecamp, Himalaya, Nepal.

Annapurna 1 8.091 moh

Annapurna fjellkjeden som Annapurna 1 ligger i, ligger midt inne i Annapurna regionen. Fjelltoppen er kjent for å være den farligste 8.000 meteren å bestige.

Machapuchare (Fishtail) 6.993 moh

Machapuchare også kalt Fishtail på grunn av at fasongen ligner på en fiskehale. Fjellet har aldri blitt besteget. Grunnen til det er at det er et hellig fjell for hinduene. Fordi guden Shiva bor i fjellet. De fleste hellige fjell får du ikke tillatelse fil å klatre av nepalske myndigheter. På en fottur til Annapurna Basecamp eller Mardi Himal Basecamp har du vakker utsikt til Machapuchare.

Fishtail in Annapurna

Machapuchare (Fishtail) 6.993 moh. Annapurna, Himalaya, Nepal.

Mardi Himal 5.587 moh

Mardi Himal ligger i Annapurna fjellkjeden og er en av de mange toppene som enkelt kan bestiges i Nepal. Har du lyst på en litt anderledes klatreopplevelse i Himalaya? Da kan en fottur til Mardi Himal Basecamp med en toppbestigning av Mardi Himal anbefales.

Pisang Peak 6.091 moh

Jeg ble oppmerksom Pisang Peak da jeg besøkte det avsidesliggende området Naar-Phu i Norvember 2016. Naar-Phu ligger i en bortgjemt dal bak Pisang Peak som ligger i en fjellformasjon mellom Naar-Phu og den berømte fotturruten Annapurna Curcuit. Bestigning av Pisang Peak kan kombineres med en fottur i Naar-Phu eller Annapurna Circuit.  Dette er en topp for erfarne fjellklatrere og anbefales ikke som en topp for personer uten mye erfaring med fjell og høyde.

Utvalgte fotturer i Annapurna

Annapurna regionen er sammen med Everest regionen de to mest besøkte fjellområdene i Nepal. De mest kjente fotturrutene er Annapurna Circuit, Annapurna Basecamp og Poon Hill. Det finnes også noen skjulte perler av noen fotturer i dette området. En av mine favoritt fotturer er fotturen i Naar-Phu.

Annapurna Circuit

Annapurna Circuit er den mest kjente fotturruten i området, og også den med flest turister på. Dette er en fotturrute som er veldig populær blant unge backpackere fra hele verden. Du går i vakker natur gjennom små landsbyer oppe i Himalaya. De siste årene har endel fottur turister forlatt denne ruten til fordel for andre turer. Årsaken til det er at det er bilvei på nesten hele ruten. Skal du gå hele fotturen tar den 22 dager.

Muktinath in Nepal

Beautiful view over the mountains, from Muktinath on Annapurna Circuit

Alternative avstikkere på ruten er å besøke Naar-Phu som går i en sidedal. En tur til en av verdens høyeste innsjøer Tilicho på 4.919 moh. er et annet alternativ. Skal du besøke Tilicho må du belage deg på å ha med fullt campingutstyr og bo i telt på ca. 5.000 meter i to – tre dager.

Ønsker du å korte ned fotturen med noen dager kan du fly ut fra flyplassen Jomsom tilbake til Pokhara.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Annepurna Basecamp

Fotturen går i vakker natur opp langs den naturskjønne dalen med de små tehus landsbyene som du overnatter i. Dalen ender i vakre Annapurna Basecamp på 4.000 meter, hvor du er omringet av de høye fjellene i Annapurna fjellkjeden. På veien passerer du varme kilder som det er deilig å ta et bad i.

The high mountains in Nepal

Annapurna Basecamp, Annapurna, Himalaya, Nepal

Denne fotturen kan kombineres med fotturen til Poon Hill. Turen passer for personer som ikke har erfaring med å være i høye fjell.

Mardi Himal Basecamp

Mardi Himal Basecamp på 4.500 moh. ligger i samme område som Annapurna Basecamp. For å komme til Mardi Himal Basecamp går du på toppen av fjellryggene som omringer dalen som fører til Annapurna Basecamp. Fotturen kan gjennomføres som er tehus fottur og høyeste punktet du overnatter på er 3.900 moh. Har du lyst på en fottur i et område med mindre turister, kan denne fotturen anbefales. Du kan gjennomføre turen på 7 dager fra du forlater byen Pokhara.

Naar-Phu

Fottur til den avsidesliggende Naar-Phu er en av mine favoritt fotturer. Naar-Phu er et av områdene som du må kjøpe spesialtillatelse til å gå på fottur i. Dere må være to personer for å få kjøpt tillatelse. I Naar-phu føler du virkelig at du kommer inn i en avsidesliggende del av Himalaya. Området ligger i en værsone som er skjermet fra regntiden. Landskapet blir i disse områdene tørre og litt ørkenlignende, men det er allikevel utrolig vakkert. Du kan overnatte i et kloster hvis du ønsker det. Skal du fra landsbyen Koto på Annapurna Circuit til landsbyen Naval på Annapurna Circuit må du over et krevende 5.000 meter pass. Ønsker du ikke å gå over Kang La passet på 5.306 kan du returnere til landsbyen Koto.

Naar village in Naar-Phu.

Naar village, Naar-Phu, Annapurna, Himalaya, Nepal.

Starten på ruten er ganske så tøff da oppstigningen den første dagen går fra ca. 2.600 moh. til 3.560 moh. For å redusere sjansene for å bli høydesyk anbefaler jeg å akklimatisere i et annet område. Et område som jeg vil anbefale deg å akklimatisere i er Langtangdalen.

Poon Hill

Poon Hill er en av de mest populære fotturene i Nepal. Den er en av de letteste og du trenger bare 5 dager fra Pokhara for å gjennomføre den korteste ruten. Fotturen går i vakker natur gjennom jordbruksområder og urskog. Om våren får du se orkideen i full blomst. Høydepunktet på fotturen er å få oppleve soloppgangen over fjellene i Himalaya på toppen av Poon Hill.

Turen kan kombineres med fotturen til Annapurna Basecamp eller en fottur på deler av Annapurna Circuit.

Vi kan hjelpe deg å lage en tur som passer for deg

Jeg har delt noen av de utrolig mange spennende turmulighetene som finnes i Nepal, og hva du bør tenke gjennom når du planlegger turen.

Ble det mye å sette seg inn i?

Jeg har reist mye på kryss og tvers i Nepal og oppe i Himalaya, og kjenner godt til de lokale forholdene. Kunnskapen jeg har fått gjennom mine egne reiser skal du få ta del i, hvis du velger å bli med meg på tur. Jeg hjelper deg også med å lage et turopplegg med lokal guide som er spesialtilpasset til dine ønsker.

Frister det med en reise til Nepal?

Ta kontakt med meg for en uforpliktende samtale på telefon +47 408 05483 eller send en e-mail til Ingvill@nepaltur.no så tar jeg kontakt med deg så raskt jeg kan.

En reise til Nepal er en fantastisk opplevelse jeg synes at du skal gi deg selv!

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recommended Posts
På Galdhøpiggn med morMorning magic by Bessvatnet, Jotunheimen, Norway