Hvordan realisere feriedrømmen om å reise til Nepal?

Vi lever i en tid hvor vi har allverdens av muligheter til å realisere drømmene våre. Vi hindres fra å leve livet helt og fullt fordi vi ikke tror på mulighetene vi har. Noen av oss ønsker mer fri fra jobb, andre føler seg for gamle til å leve ut drømmene.  En familiesituasjon kan også virke vanskelig å kombinere med å realisere en drøm om for eksempel å reise til Nepal. I denne bloggen deler jeg mine tips til hvordan du kan få realisert en feriedrøm.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Jeg brukte mange år på å bli klar til å ta det første steget på eventyret mitt i Nepal. I 2012 ble en feriedrøm om å reise til Nepal og Everest Basecamp virkelighet. Neste steget besto i å si opp jobben i Norge for å reise et år i Asia. I begynnelsen på 2013 beveget jeg meg ut på livets landevei i Asia, hvor jeg fikk oppfylt mange drømmer.

Hva påvirker valgene vi tar?

Yogamiljøet på Puro Yoga hjalp meg til å modnes til å tørre å forlate det trygge livet i Norge. Det var helt vanlig for yoga elevene på Puro og reise til utlandet for å praktisere yoga i lengre perioder. Å være i et miljø hvor det var akseptert å ta et utenlands opphold på 2-6 måneder, ga meg selvtillit til å si opp jobben og reise. Jeg lærte i denne perioden hvor viktig menneskene vi omgir oss med kan være for de valgene vi tar i livet.

Ama Dablam Camp 1, Everest region, Himalaya, Nepal

Er det riktig å prioritere en feriedrøm?

Vi lever i et samfunn hvor mange av oss omgir oss med masse materialistisk velstand. Livet mitt på reise i Asia har fått meg til å innse at gode opplevelser er mye viktigere enn materielle ting. Jeg har selv nedgradert de materielle behovene mine kraftig de siste årene, og gått utenfor boksen for å vurdere mulige inntektskilder. En av de tingene jeg har gjort, som jeg kan anbefale, er å leie ut et rom i leiligheten min. For tiden leier jeg ut til en ingeniør fra Kina.

Hvordan velger du riktig feriedrøm å gjennomføre?

Livet er så fullt av muligheter at vi av og til mister oversikten over dem. Det er lett og si ja til alt og bare flyte med uten at man egentlig vet helt hvorfor man grep denne muligheten. Ikke alle mulighetene skal utforskes og bli til virkelighet, men noen av dem skal så desidert det. Hva som avgjør om en mulighet skal realiseres og leves ut er det kun du som kan bestemme.

Du lurer kanskje på hvordan jeg blir klar over hvilke drømmer som skal få min oppmerksomhet og prioritet. Det jeg gjør er at jeg lytter innover i meg selv for å finne svaret på hva som virkelig betyr noe for meg i livet. Lærer du deg å lytte til den indre stemmen din finner du verdens beste veileder. Den indre stemmen lærer deg å identifisere forskjellen på hva som er rett og galt å gjøre.

Nar Phu in Annapurna, Himalaya, Nepal

Gjennom å lytte til intuisjonen velger du rett feriedrøm

I mitt liv er det mange spennende muligheter som dukker opp, og jeg er veldig selektiv med hvilke muligheter jeg lar bli virkelige og ikke. Selv veldig spennende muligheter sier jeg nei til, for å realisere en mulighet som er viktigere for meg på lengre sikt. Det som styrer meg er en kombinasjon av intuisjon og fornuft. Jeg har et behov for å føle at jeg er jordet i de beslutningene jeg tar. Får jeg følelsen av at en mulighet ikke gir meg den rette indre følelsen sier jeg nei. Uansett hvor spennende den er.

Det er viktig å skille på de mulighetene som byr seg som man skal ta tak i å se om det er mulig å få realisert, og de som bare skal få lov til å være en mulighet. De man kjenner man har lyst til å realisere bør realiseres selv om du kanskje må jobbe litt for å få det til. Med å tenke utenfor den vanlige boksen og være litt kreativ kan mulighetene plutselig se helt annerledes ut.

Ikke slå fra deg en feriedrøm som betyr noe for deg, uten å ha vært i den kreative tenkeboksen først.

Poksundo Lake in Upper Dolpo, Himalaya, Nepal

Poksundo Lake in Upper Dolpo, Himalaya, Nepal

Er det realistisk å ta fri fra jobb for å leve ut en feriedrøm?

Arbeidslivet har de siste 20 årene endret seg dramatisk. Tidligere gikk vi hjem fra jobben og hadde fri inntil neste gang vi var på jobb. Sånn er det ikke lenger. Nå forventes det av arbeidsgiver at vi er tilgjengelig for jobben 24/7/365. Hva gjør disse forventningene med oss? Får vi nok hvile? I artikkelen «A forthnight’s holiday is hardly enough relaxing – Let’s all take a sabbatical» fra avisen The Guardian kan du lese hvorfor vi bør ha et lengre ferieopphold fra jobben.

Har du vurdert permisjon uten lønn for å gjennomføre en feriedrøm?

Drømmer du om å ha mer ferie fra jobben enn den lovfestede ferien vi har rett på? Da kan en mulighet hvis arbeidsgiver tillater det være å søke permisjon uten lønn. I artikkelen fra 2009 «slik får du råd i til jobb-sabbat» i Dagens Næringsliv, kan du hente ideer til hvordan du kan beregne de økonomiske konsekvensene av å ta ferie uten lønn.

Å søke om permisjon uten lønn for å reise på ferie til Nepal kan være et fint pusterom fra hverdagen. Det kan også være starten på et lengre ferieopphold borte fra jobben. For å få mest mulig ut av et ferie avbrekk bør du tenke på hva du ønsker å oppleve. Når du har funnet ut hva som er viktig for deg å oppleve, bør du lage en plan for hvordan du kan realisere ferieoppholdet. Planen for en feriedrøm bør minimum inneholde hvordan den skal finansieres og en dato for når den skal starte. Du bør også fortelle om planene dine til noen betrodde venner som kan hjelpe deg til å få gjennomført den.

Watching the sun go down over the mountains in Himalaya, Everest Region, Nepal

Watching the sun go down over the mountains in Himalaya, Everest Region, Nepal

Da jeg forberedte meg på friåret jeg hadde i 2013 hadde jeg veldig tydlige mål for hva en feriedrøm skulle inneholde. Under friåret  hadde jeg lyst å kombinere hobbyene mine som var klatring, friluftsliv og yoga, med frivillig arbeid blant lokalbefolkningen i de landene jeg besøkte. Jeg hadde satt av sparepenger til oppholdet og bestemt meg for når jeg ville gjennomføre det.

I artikkelen «How To Take A Sabbatical From Work» på Forbes.com kan du hente inspirasjon til planleggingen.

Når blir vi for gammel til å realisere en feriedrøm?

Jeg pleier å si at alder er bare et tall. Du kan gjøre eksakt hva du ønsker å gjøre uansett om du er gammel eller ung. Det er i mange tilfeller ikke alderen som stopper deg fra å leve livet.

Da moren min kom og besøkte meg i Nepal sommeren 2014 ble jeg satt på en skikkelig utfordring. Hun var 69 år gammel og skulle være på besøk i Nepal i en uke. Hun vet at jeg er glad i fjellene og hadde lyst til å se de høye fjellene i Himalaya. Det var regntid med stor jordskredfare i endel fjellområder, og jeg visste ikke helt hvordan skulle oppfylle ønsket hennes. At det er vanlig med en gåtur på 2-3 dager før vi ser fjellene kompliserte muligheten for å oppfylle ønsket. Heldigvis er det noen fjellområder hvor vi kan kjøre med bil opp i fjellene. Vi endte opp med å leie bil og kjøre opp til Mustang i Himalaya. Vi besøkte deler av Annapurna og Upper Mustang, og vi så verdens 7. høyeste fjell Dhaulagiri 8.167 moh.

Vi blir aldri for gamle!

Moren min synes jeg er et godt eksempel på at du blir aldri for gammel til å leve livet her og nå. Hun blir bare modigere og modigere, og er positiv til ferier som jeg trodde lå langt utenfor hennes komfortsone.

Jeg tror på at så lenge helsa holder og du er i god for blir du aldri for gammel til å leve et drømmeliv. Drømmen er å ha helse til å gå på fottur i Himalaya når jeg er 80.

Annapurna Basecamp trek in Annapurna, Himalaya, Nepal

Er det greit å dra fra familien for å oppleve en feriedrøm?

Første gang jeg besøkte Nepal og Everest Basecamp spurte jeg venninnen min Merete om å bli med oss. Merete svarte umiddelbart nei og begrunnet det med at hun ta hensyn til mannen og sønnen sin. Noen uker senere snakket jeg med Merete i  gangen på jobb. Hun kunne fortelle at hun hadde snakket med mannen sin, og han var positiv til at hun reiste på tur til Nepal med oss. Han hadde kun en kommentar. Turen skulle ikke gå utover familiens ferieplaner. Et fornuftig og helt forståelig ønske fra familiens side. Merete endte opp med å søke om 4 uker ulønnet permisjon for å kunne delta på drømmeturen til Mount Everest Basecamp.

On our way to Everest Basecamp, Himalaya, Nepal

On our way to Everest Basecamp, Himalaya, Nepal

Balanse mellom familieliv og drømmeferie

Dette er en fin historie om hvordan det er mulig å gi partneren frihet og mulighet til å gjøre noe de drømmer om alene.

Det er enkelt å ha meninger om hvordan par og familier kan være kreative, åpne, løsnings fokuserte og utradisjonelle for å gi hverandre muligheter til å oppleve noe på egenhånd. Mange i parforhold gir hverandre mye frihet til å leve ut drømmer. Noen ganger begrenser personen som bærer på drømmen seg selv, fordi de ikke sjekker muligheten for støtte fra partneren.  Neste gang du går med en feriedrøm som ikke deles av familien, håper jeg du finner en tilfredstillende løsning.

Langtang Valley, Himalaya, Nepal

Hvordan gjennomføre en feriedrøm om å reise til Nepal?

Verden vi lever i er full av spennende muligheter å velge mellom. Det mangfoldet vi har av muligheter kan by på utfordringer i valget av hva vi skal bruke tiden på. Hvilke valg vi bestemmer oss for preges også av det livet vi lever og menneskene vi omgås. Er vi i et miljø som er åpent og aksepterende for å tenke annerledes, så påvirkes vi til å gjøre det. Tør vi tenke nytt, finnes det i de fleste tilfeller en mulighet for å reise til Nepal.

Permisjon uten lønn kan gjøre en drøm realistisk og virkelig

Ferie med permisjon uten lønn er et alternativ du bør vurdere hvis du har mange ferieplaner. Det bør også vurderes som et mulig alternativ hvis du har familie som ikke drømmer om å reise til Nepal. Om du er gammel eller ung, er singel eller har familie så finnes det masse spennende reisemål fjellandet Nepal. En reise til Nepal gir deg fantastiske opplevelser som blir med deg resten av livet.

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Geir Hagberg

    Takk for fine tanker, Ingvill.
    Det finnes alltid muligheter – og det er bare å sjekke ut med partneren hva som lar seg gjennomføre. Det verste jeg kan få er jo et «nei, det vil jeg ikke at du skal gjøre». Dette er alltid godt å huske på for oss som er i travle forhold med barn og ektefelle som vi må ta hensyn til 🙂

    • nepaltur

      Takk Geir for vise ord om hvordan vi kan få gjennomført muligheter. Det er viktig å ta hensyn i et par/familieforhold til de man lever sammen med, men det er også viktig at man ikke glemmer seg selv.

Phoksundo Lake Himalaya