Tur i Upper Mustang, Himalaya – En opplevelse for kropp og sjel i Nepal

På en fottur i Upper Mustang er det rikelige muligheter til å oppleve vakker natur og den levende tibetanske kulturen du finner i de avsidesliggende områdene i Himalaya.  Inntil 1950 var Upper Mustang et kongedømme. Den siste kongen i Upper Mustang døde i 2016. Upper Mustang ligger i et avsidesliggende område i Nepal helt på grensen til Tibet og har vært skjermet for ytre påvirkning i generasjoner.

Området ble åpnet for vestlig turisme så sent som i 1992. Det ligger i en vær sone i Himalaya som ikke får så mye regn under regntiden. Landskapet har et ørkenlignende utseende med rød jord. Langs elven ligger landsbyene som små grønne oaser.

Monastery in Lo Mantang

Monastery in Lo Mantang, Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Ved siden av den spesielle naturen med det rødfargede landskapet, er området mest kjent for den rike kulturarven som du får ta del av i klostrenemeditasjonshulene og i de små landsbyene. Innbyggerne i hovedstaden Lo Mantang har fått hjelp av konservatorer fra Italia og USA til å restaurere de gamle vakre veggmaleriene i noen av klostrene i byen. Området er lett å gå i, og det høyeste punktet du overnatter på er 3.800 moh. i Lo Mantang. Det er også mulig å planlegge en tur med bil hele veien opp til Lo Mantang.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Fjelltopper i Upper Mustang

Det er en spektakulær opplevelse å fly Jomsom som ligger mellom de store fjellkjedene Annapurna og Dhaulargiri.  På fotturen opp til Lo Mantang har du utsikt over disse to fjellkjedene et godt stykke på veien. Upper Mustang er ikke det første området man tenker på hvis man reiser til Nepal for å bestige en fjelltopp. Det er ikke fordi det ikke er fjelltopper å bestige. Det er mer fordi de klatreeventyrene som finnes i området passer best for erfarne klatrere med alpin erfaring. Dette er et ekstremt avsidesliggende område, hvor du må kjenne til hvordan du reagerer på å oppholde deg i høyden mellom 5.000 og 6.000 over flere dager. Med andre ord, det holder ikke å ha besteget Killimanjaro før du legger ut på en klatretur i dette området.

Jeg møtte selv noen sveitsiske klatrere i Nar-Phu, som hadde vært på et spennende eventyr i fjellpasset mellom Upper Mustang og Annapurna regionen. De hadde vært på en tre ukers ekspedisjon med telt, og stått på ski ned fra en 6.000 meter topp i området. Foruten det nepalesiske teamet som fulgte de, hadde de med to italienske skiguider på turen

Annapurna Mountainrange

The view of Annapurna mountain range seen from Upper Mustang, Himalaya.

Saribung 6.328 moh.

Fjelltoppen ligger på den alpine og veldig avsidesliggende ruten mellom Tsarang i Upper Mustang og Phu i Naar-Phu. Toppen har samme vanskelighetsgrad  som Island Peak 6.189 moh. Det er en topp som det er ganske vanlig å bestige for fjellklatrere med alpin erfaring.

Fotturer i Upper Mustang

Det er mye spennende å se i Upper Mustang for deg som er interessert i den tibetanske kulturen. Hovedstaden Lo Mantang ligger på den tibetanske høylandssletten. Området har ord på seg for å være det nærmeste du kommer tibetansk kultur utenfor Tibet. Menneskene i de små landsbyene du besøker er åpne og gjestfrie.

Det finnes en hovedrute som går mellom landsbyen Jomsom på fotturruten Annpurna Circuit opp til hovedstaden Lo Mantang. Det er også en alternativ fotturrute å gå vest i Upper Mustang. Den går i mer avsidesliggende områder, hvor du må basere deg på å ha med deg telt.

Tsarang village

Tsarang Village in Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Upper Mustang er et av de få fjellområdene i Nepal, som du kan gå på fottur i regntiden. Regntiden er fra slutten av mai til slutten av september.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Fottur fra Jomsom til Lo Mantang

Landsbyen Jomsom ligger oppe i fjellene i Himalaya på 2.800 meter. Velger du å fly opp til Jomsom fra byen Pokhara får du en opplevelse for livet når du flyr mellom fjellkjedene Annapurna og Dhauralgiri. Det går også bilvei fra Pokhara til Jomsom. Ønsker du å kjøre med bil opp til Jomsom er det fullt mulig. I Jomsom begynner fotturen til Lo Mantang gjennom de små koselige landsbyene i Upper Mustang. Den første landsbyen du kommer til er Kagbeni med små trange smug, trivelige gjestehus, buddhistisk kloster og hundrevis av geiter.

Fra Kagbeni går veien videre gjennom det ørkenlignende landskapet Tibet og Upper Mustang er kjent for. Langs elveleiet ligger landsbyene i små grønne oaser. Å besøke de spesielle fjellformasjonene i Dakhmar på veien til Lo Mantang er obligatorisk. I de små tradisjonelle klostrene langs veien får du oppleve den tibetanske kulturen som preger denne delen av Himalaya. I dette området får du oppleve det tradisjonelle levesettet slik lokalbefolkningen har levd det i hundrevis av år. Er du heldig får du muligheten til å delta på en puja (Buddhistisk seremoni) i et av de små klostrene eller meditasjonshulene du besøker på veien opp til Lo Mantang.

Kagbeni village

Kagbeni village in Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Lo Mantang er en hyggelig landsby som ligger på den tibetanske høysletten bare en kort kjøretur fra Tibet. I de trange smauene i byen finner du klostre og små torg hvor du kan sitte å observere dagliglivet i landsbyen.

Det finnes mange muligheter for å forlenge en fottur i Upper Mustang med små avstikkere til de nærliggende landsbyene i området.

Ghime village

The square in Ghime village in Upper Mustang, Himalaya, Nepal.

Mine råd og tips

For å få lov til å gå på fottur i Upper Mustang må du betale $500 US dollar for en 10 dagers tillatelse til oppholde deg i området og dere må være to personer for å få kjøpt tillatelse. Ønsker du å bli der lenger må du betale $50 US Dollar per dag. For å få kjøpt tillatelse må det forevises pass med gyldig visa. Nepal har fri på lørdag istedenfor søndag, og offentlige kontorer har halv dag på fredag. Dette medfører at du ikke får kjøpt tillatelsen etter klokken 12 på fredag og hele lørdag. Husk å ta det med i planleggingen av turen.

Du finner også råd på hva du bør tenke gjennom når du planlegger en fottur i Nepal HER.

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recommended Posts