Å bære vann og hugge ved – noen inntrykk fra Nepal våren 2017

Det er mye vann i Nepal.

Det er mye annet også. Det er mye fjell – og daler. Det er mange templer og hellige steder. Det er mange glade og vennlige mennesker.

Og det er mye slit og strev for å overleve, mye hardt arbeid og fattigdom. Det er mange som bærer utrolig mye og langt. Men det er rikelig med vann – og det er godt.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Guiden vår, Deepak, fortalte at nest etter Brasil, er Nepal det landet i verden med mest vann.

Og vann er viktig!

I alle de landsbyer og steder vi passerte på turen opp til Tsum Valley var det vannposter. Minst én. Gjerne flere.

By the water post in rural Nepal

By the water post in rural Nepal

De er landsbyens felles eiendom, alle bruker dem. Der vaskes det kopper og kar, der vasker man seg selv, barn og voksne, der vasker man klærne. Der hentes vann for drikke og matlaging. Der pusser man tennene sine, både nepalesere og forbipasserende vandrere som oss. Vannposten er et møtested.

 

I landsbyen Dohan satt jeg ved den ene vannposten og ventet på at det skulle bli min tur til å vaske hendene. En av landsbyens kvinner vasket sine hender. Og hun var grundig som en kirurg før operasjon: Innsåping mellom alle fingrene og helt opp til albuen i tretti sekunder. Og så en skikkelig avskylling av såpen. En eksemplarisk håndvask!

Antagelig har hun fått opplæring i grunnleggende håndhygiene, som hun praktiserte, og som kanskje holdt henne selv og familien hennes friske. Jeg ble nesten litt flau over min egen lettvinte håndvask!

(Dohan betyr “stedet der to elver møtes”, – altså Åmot på norsk!)

Mange steder på landsbygda henger det plakater med helseopplysninger.

Her er en:

Health poster in Nepal

Det er ikke så lett å ha en god hygienisk standard når du bor i et hus med jordgulv, hvor geiter, høner og hunder går ut og inn. For ikke å snakke om alle muldyrene som er dalenes og landsbyenes nødvendige transportkilde, men som driter og pisser etter behov, uavhengig om de er ute på stien eller på vei gjennom en landsby. Og veiene går tett på livet som leves.

Her er vi i Tato Pani:

Tato pani village Mnaslu, Nepal

Tato pani village Mnaslu, Nepal

Tato Pani betyr “varmt vann”, dvs tato betyr hett, noe som er virkelig varmt!

I Tato Pani er det en kilde, hvor skoldhett vann kommer rett ut av fjellsiden. Men det var ikke spesielt reint i Tato Pani, det var heller et sted med mye fluer. Her var det ikke noen som brydde seg om å koste vekk eselmøkka, dessverre.

Det var det derimot i Jagat.

Jagat er et lite distriktssentrum hvor man bla finner et checkpoint før man går inn i Manaslu Conservation Area. Her må man ha spesiell tillatelse og ha følge med en sertifisert guide.

I Jagat så vi at landsbyens kvinner var samlet til rådslagning:

Jagat village, Manslu Circuit, Nepal

Jagat village, Manslu Circuit, Nepal

Det var engasjert og heftig diskusjon som foregikk!

I Jagat var det reint i gatene selv om det var akkurat den samme eseltrafikken som i Tato Pani, Her var det noen som tok ansvar og fjernet eselmøkka!

Kanskje var det denne engasjerte kvinnegruppen som sørget for det?

Gatebilde fra Jagat med vannpost på venstre side:

Jagat Village, Manaslu, Nepal

Jagat Village, Manaslu, Nepal

Både dyr og mennesker bærer mye i Nepal. Det gjør et sterkt inntrykk å se hvor mye, hvor tungt og hvor langt de bærer. For eksempel byggematerialer og sement til gjenoppbygging etter jordskjelvet, til investering i infrastruktur og flere overnattingssteder for turister.

Det er i hovedsak muldyrene som bærer sementen. De bærer også uendelige mengder med cola og øl og annet til tørste turister.

Jeg kjøpte en pakke Pringles i Lapu Besi for å dekke mitt saltbehov. Jeg oppdaget at den var produsert i Indonesia(!) og båret langt opp i en dal i Nepal slik at jeg kunne kjøpe den der.

Manaslu Circuit, Nepal

Manaslu Circuit, Nepal

Menneskene bærer også. Hele tiden. Den vanligste bæremåten er med en stor kurv festet med et bånd over pannen, slik at man bærer med hodet/nakken.

Alle bærer, voksne og barn, kvinner og menn.

Vi traff en flokk kvinner som bar skolebenker til sin lokale skole. Vi var på vei ned, de på vei opp en lang, bratt li. De pustet seg skritt for skritt oppover. Fast bestemte på å sørge for at barna i landsbyen skulle få benker å sitte på når de var på skolen. De tjente sikkert litt på dette også. Men det var så hardt! Jeg lurte på om jeg skulle ta bilde av dem, men klarte det rett og slett ikke. Det føltes for turistaktig og spekulativt. Jeg trådte til side fra stien og bare sto og så på dem og kjente tyngden av innsatsen deres og følte en dyp respekt!

Vi traff barn som bar ved.

Vi gikk forbi en landsby hvor mange var engasjert i å bære stein for å bygge forskaling langs elven fordi elven hver regntid spiser seg lenger og lenger inn i elvebredden og skaper rasfare.

Her henter de stein:

Carrying stone in Manaslu, Nepal

Carrying stone in Manaslu, Nepal

Og her bygger de sikring langs elven:

Jagat village, Manaslu, Nepal

Jagat village, Manaslu, Nepal

Vi traff mange kvinner som bar vann. Ved en vannpost traff vi Dawa Chödron. Hun tok en liten pause sammen med oss, før hun gikk videre:

Tsum Valley, Himalaya, Manaslu, Nepal

Tsum Valley, Himalaya, Manaslu, Nepal

Hun bar med reim over skuldra – som var uvanlig. Men legg merke til at hun jobber med å spinne garn mens hun går! Som de gamle norske budeiene som strikket mens de gikk, arbeider også kvinnene oppover i dalene i Nepal hele tiden.

Dawa demonstrerte arbeidet sitt for oss:

Tsum Valley, Manaslu, Nepal

Tsum Valley, Manaslu, Nepal

Det viste seg at hun tvinnet (ikke spant) to tråder sammen til én. Dette skulle bli tråd til veven:

Manaslu, Nepal

Manaslu, Nepal

Ikke rart det var godt med en pause fra bæringen:

Tsum Valley, Manaslu, Nepal

Tsum Valley, Manaslu, Nepal

Takk for et fint møte, Dawa! Og takk til Ingvill for en fantastisk tur til Tsum Valley!

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recommended Posts
A mother and her child, beautiful Ganesh Himal in Nepal