Klar til å bestige verdens høyeste fjell – Everest ekspedisjon 2015

Ja nå er det bare dager igjen til jeg reiser tilbake til Nepal for å delta i en ny Everest ekspedisjon. Vi hadde vår siste treningsøkt på fredag. Under denne treningsøkten var det som om de siste brikkene falt på plass både fysisk og mentalt. Jeg er klar for å reise tilbake og forsøke å bestige verdens høyeste fjell igjen!

Jeg hadde tenkt å forsøke å klatre Mount Everest ifjor, men ble stoppet av en forferdelig rasulykke som tok livet av 16 klatresherpaer. Jeg har opplevd hvordan det er føles å måtte avbryte og snu, så jeg vet at det håndterer jeg. Det er ikke morro å måtte snu. Jeg har lært meg til at hendelser jeg ikke får gjort noe med må jeg bare akseptere.

Jeg følte meg klar til å klatre Mount Everest da jeg var i basecamp ifjor. Jeg kan fortelle at jeg føler meg om det er mulig enda mer klar nå. At jeg føler at jeg er klar for å klatre fjellet betyr ikke at jeg tar det som en selvfølge, at jeg klarer å komme helt til topps i år. Jeg er utrolig ydmyk for den oppgaven som ligger foran meg, og vet at det er mye som skal klaffe for at jeg står på toppen av fjellet en dag i mai.

Hva er det som driver meg til å klatre verdens høyeste fjell?
Det kan beskrives med et ord! Den berømte MESTRINGSFØLELSEN. I oppkjøringsfasen til denne ekspedisjonen har jeg gått gjennom toppdagen på Ama Dablam (6.819 moh.) mange ganger. Den var veldig krevende både fysisk og mentalt, og jeg måtte virkelig jobbe med meg selv på alle felt mens vi bevegde oss sakte mot toppen. Det er så utrolig viktig å kjenne til hvordan man fungerer mentalt og være tilstede i det som skjer inni seg. På toppdagen hender det ofte at jeg går i 15 – 20 timer. I løpet av en toppdag vil de fleste ha noen tunge stunder med seg selv. Da er det viktig å være tilstede på det indre plan og få snudd de negative tankene.

Trygghet er viktig for meg når jeg er på klatre ekspedisjoner i Himalaya. Hadde jeg ikke følt meg trygg så hadde jeg ikke gjort det. Jeg vet at Mingma Sherpa som leder ekspedisjonen vår, med sine 19 Everest bestigninger, er en erfaren høyfjellsguide som jeg stoler på.  Jeg føler meg alltid trygg i fjellet når jeg er sammen med han.

På himalayas topper et naturkreftene enorme. Jeg vet at det er risiko forbundet med å klatre høye fjell i Himalaya, som jeg ikke kan forsikre meg mot. Det må jeg bare akseptere når jeg velger å delta i en klatre ekspedisjon.

Nepal og Himalaya er så mye mer enn bare klatre ekspedisjoner på noen av verdens høyeste fjell. Her finnes det muligheter for å gå fotturer for alle som er glad i å gå på tur. Jeg synes selv det er fasinerende å være på tur oppe i de små landbyene i Himalaya, som er så rike på lokal kultur og autentisk levesett. Her kommer jeg bort fra hverdagslivets mas og kjas, til noen steder hvor det føles som om livet har stått stille i noen århundrer. Det kan ikke beskrives. Det må oppleves.

 

Recommended Posts
On the top of Ama DablamEverest Basecamp