Møt menneskene i Nepal

Trykk hendene dine sammen og si Namaste og se at folket i Nepal returnere din gest med noen av de mest innbydende smilene i verden. Det kan virke som en cliché, men Nepals folk er noen av de mest vennlige du noensinne vil møte. Namaste, den vanligste måten folk hilser på hverandre i Nepal, betyr på sanskrit «den guddommelige i meg bøyer seg for det guddommelige i deg».

Nepal er et mangfoldig land og hjem til flere religioner, raser, stammer og kulturer. Landet med over 100 etniske grupper er rett og slett en smeltedigel av språk (over 90) og etnisitet.

Det er fascinerende å oppleve hvordan menneskene tilpasser seg sitt miljøet de lever i. Oppe i fjellene i Himalaya finnes det daler og landsbyer som lever isolert fra omverdenen. På disse stedene kan det se ut som at tiden har stått stille i flere hundre år. Oksene pløyer jordene, svarte smeder lager fremdeles verktøyene landsbyboerne trenger for hånd, maten blir laget på den tradisjonsrike nepalske treovnen laget av gjørme, som heter Chulo. Å besøke de små avsidesliggende landsbyene er som å besøke et historisk museum.

Menneske som lever i storbyene i Nepal har en utrolig evne til å leve et moderne liv, samtidig som de tar vare på storfamilien og tradisjonene. Dette kommer veldig godt til syne under de store festivalhøytidene. Inntrykket du får av Kathmandu når du vandrer gatelangs i turiststrøket Thamel eller besøker noen av turistattraksjonene i byen er en følelse av at utviklingen går sakte fremover.  I de smale smugene i Kathmandu eller nabobyen Patan hvor du finner kjøpere og selgere av kunsthåndverk, krydder og klær gir livet til en unik opplevelse, du bare finner i Nepal.

Visste du at når du møter folk i Nepal vil de sannsynligvis spørre deg om du har drukket teen din? eller om du har hatt lunsj? i stedet for å spørre deg hvordan har du det?. Grunnen til at de gjør det, er at de helhjertet bryr seg om hvordan du har det.  Hvis du svarer ærlig at du ikke har drukket te eller spist lunsj, er det stor sannsynlighet for at du blir invitert med hjem til dem på en kopp te eller lunsj.

Kanskje dette er den viktigste grunnene til at turistene liker seg så godt i Nepal. Når en turist begynner å kjenne stedet og menneskene blir verdsatt som gjest, og gjester regnes som gud i Nepal.

De beste måtene å møte folket i Nepal er under trekking, spasertur i gatene i byene.

Opplev å bli behandlet som en Gud på deg neste besøk til Nepal.

Recommended Posts
Ghime in Upper Mustang