Påskeferie i vakre Tsum Valley i Himalaya, Nepal (Påsken 2017)

 Link til oppdatert turbeskrivelse for påskeferien i 2018 finner du HER
Buddhist Monastery in Chhule, Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Buddhist Monastery in Chhule, Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Er du glad i vakker natur og nysgjerrig på kulturen til fjellfolket i Himalaya?

På påskeferie i den hellige og avsidesliggende dalen Tsum Valley i Nepal, er du med på en opplevelsesrik fottur for både kroppen og sjelen. Omringet av vakker natur og de høye fjelltoppene Himalaya er kjent for, opplever vi hverdagslivet i de små landsbyene vi bor i. Underveis på turen besøker vi små buddhistiske klostre og vakkert dekorerte meditasjon huler. Vi har med oss kokk og bor i telt.

Bli med oss på tur til Nepal

På fottur med Ingvill får du oppleve hverdagslivet i Nepal’s vakre natur, unike kultur, sammen med den vennlige lokalbefolkningen.

Påmelding

 

Påskeferie i vakker natur og spennende kultur i Himalaya

Turen gir en smakebit på litt av det mangfoldet Himalaya har å by på med høye fjell, store naturopplevelser og en tradisjonsrik kultur. Vi besøker den avsidesliggende og vakre Tsum Valley i Manaslu regionen i Himalaya, Nepal.

Tsum Valley ble først åpnet for vestlig turisme i 2008. I den avsidesliggende dalen oppe i Himalaya på grensen til Tibet, lever de fortsatt slik de har gjort det i hundrevis av år. Befolkningen er buddhister og området er rikt på små klostre og meditasjonshuler som vi besøker underveis på turen. Vi overnatter i telt på små campingplasser som er omringet av vakker natur og høye fjell.

På fottur i Tsum Valley opplever vi en hverdag som er totalt forskjellig fra vår egen hverdag. Opplevelsen det gir å være tilstede på reise i Tsum Valley, kan ikke beskrives. Det må oppleves!

I bloggen «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu!» kan du lese om fotturen Nepaltur.no arrangerte til Tsum Valley påsken 2016.

Dagsetappene på denne turen ligger på mellom 5 og 7 timer med dagstursekk. Alle som er vant med å gå lange turer i skog og fjell kan delta. Turen er tilpasset deg som ikke er vant med å være i høyden.

Høydepunktet på turen er Avsidesliggende Mu Gompa

Høyeste punktet vi overnatter på er Mu Gompha på 3.700 moh. Mu er stedsnavnet og Gompha betyr kloster på tibetansk. Vi bor to netter her og tilpasser turprogrammet til deltagerne i gruppen. I Mu Gompha kan du oppleve utsikten over fjellene i Himalaya ved soloppgang, fra et utsiktspunkt på 4.200 meter. Det blir også mulighet og bevege seg videre oppover fjellsiden til en navnløs fjelltopp på 4.800 meter. Har du lyst til å starte dagen litt roligere i et buddhistisk kloster får du muligheten til å gjøre det.

Mu Gompha ligger vakkert til mellom fjellene i Himalaya, og eneste bosettingene i nærheten er  klosteret i Mu og klosteret Chho Syong Gompa som ligger på en fjellhylle på 4.000 meter.

Bli med til Tsum Valley i påskeferien og få en opplevelse for livet.

Chho Syong Gompa in Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Chho Syong Gompa in Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Dag 1: Ankomst Kathmandu (1.350 moh.)

Vi plukker dere opp på flyplassen i Kathmandu og kjører dere til hotellet som ligger i turiststrøket Thamel. Her får dere dagen til fri disposisjon. På ettermiddagen samles vi til et velkomstmøte, hvor du får vite mer om den kommende fotturen og meditasjons tradisjonen du skal få ta del i underveis på turen. Etterpå så spiser vi middag sammen med Ram som driver det lokale trekkingselskapet. Ram er en dyktig forretningsmann som føler stort sosialt ansvar for sine medborgere. Ram vil under middagen fortelle om arbeidet han gjør for lokalbefolkningen i landsbyen han kommer fra. Ram vil under middagen fortelle om arbeidet han gjør for lokalbefolkningen i landsbyen han kommer fra.

Dag 2: Kathmandu

Dagen starter med frokost på hotellet, før vi setter kursen mot den tibetanske bydelen Boudha. Boudha er kjent for verdens største Stupa og mange buddhistiske klostre. Vi vandrer gatelangs og ser på det lokale folkelivet i Boudha, og videre gjennom bydelen Kopan, på vei opp til Kopan klosteret hvor vi spiser lunsj. Vi får en omvisning på klosteret før turen går videre til det hinduistiske Pashupathinath tempelet. Etter en omvisning på Pashupathinath tempelet kjører vi tilbake til hotellet. Vi samles på hotellet og Maria introduserer oss till Ascension Meditasjon. Under avslappede former får vi læra den første teknikken og vi får sjansen til å kjenne på hvordan denne enkle och gledefylte meditasjonsformen oppleves.

DSCF4061

Photo 07.10.12 07 15 35

Dag 3: Kathmandu – Soti Khola (700 moh.)
8-9 timers kjøretur

Etter frokost setter vi kursen mot Manaslu nasjonalpark og Tsum Valley. Vi starter turen på en av hovedveiene ut av Kathmandu langs Trisuli elven. Vi svinger av hovedveien mot Dadhing Besi som er regionsenteret i regionen Dadhing som vi kjører gjennom for å komme til Manaslu. Underveis på turen får vi se hvordan menneskene på landsbygda lever og dyrker markene. Vi setter opp teltleir i Soti Khola som er det første stoppestedet på turen.

DSCN6318Dag 4: Soti Khola – Lapubesi (884 moh.)
5-6 timers gåtur

Etter frokost starter vi å gå til den lille landsbyen Lapubesi hvor vi overnatter. Vi starter turen oppover på små stier langs fjellsiden i selskap med muldyrene, som er det viktigste transportmiddelet for å få transportert livsnødvendige varer til de avsidesliggende landsbyene i Himalaya. Vi spiser lunch underveis, før vi fortsetter gjennom lanbruksområder til vi kommer til elven og landsbyen Lapubesi hvor vi skal overnatte. De første dagene på fotturen går vi på stien til den mere kjente rundturen Manaslu rundt.

DSCF5010

Dag 5: Lapubesi –  Dobhan (1.070 moh.)
5-6 timers gåtur

Vi står opp tidlig om morgenen, spiser frokost før vi fortsetter i samme vakre landskapet som dagen fører oppover dalen mot Dobhan. Første landbyen vi ankommer til er Machhcakhola. Vi stopper underveis i Khorlabesi for å spise lunsj laget av kjøkkenpersonellet vårt på ekte nepalsk vis. Vi fortsetter oppover dalen til vi ankommer den lille livlige landsbyen Dobhan hvor vi setter opp teltleir for natten.

DSCN6411Dag 6: Dobhan – Phillim (1.570 moh.)
5-6 timers gåtur

Turen til Phillim fortsetter langs elven oppover dalen gjennom små og store landsbyer. Vi stopper i Jagat for å spise lunsj og fortsetter på ettermiddagen oppover dalen til vi kommer til landsbyen Phillim hvor vi overnatter.

DSCF5016

DSCF5531

Dag 7: Phillim – Chumling (3.230 moh.)
6-7 timers gåtur

Phillim er en livlig landsby og vi starter dagen med å oppleve folkelivet i landsbyen.

DSCF5018

Vel ute av landsbyen fortsetter går turen videre på noen smale fjellstier. Rett før vi ankommer Lokpa svinger vi av fra hovedstien til fotturen Manaslu rundt, og starter på vandringen opp den vakre Tsum Valley. Dagsturen byr på variert landskap. Vi vandrer blant annet gjennom Rhododendronskoger, har utsikt til 7.000 meteren Sringi Himal. I klarvær får vi se Manaslu fjellkeden for første gang på turen, med 8.000 meteren Manaslu 1 som er verdens 8. høyeste fjell. Vi nyter en nydelig lunsj i Lokpa.

DSCN6531

DSCF5049

Vi fortsetter oppover dalen til Chumling. Vi begynner å gå nedover mot elveleiet for så å passere elven før vi begynner å gå oppover. På denne dagens etappe er terrenget veldig kupert og etter en lang oppoverbakke går det litt opp og ned. Rett før vi kommer til hengebroen som vi må passere før vi kommer til Chumling åpner landskapet seg, og foran oss ligger en vakker grønn dal med små gårdshus. Dette er starten på Tsum Valley. Vi slår leir for kvelden i Chumling omgitt av fjellkjedene Manaslu, Ganesh Himal og Tibetan. Vi spiser lunsj når vi kommer frem.

Landskapet på denne dagsetappen er vilt og vakkert. Elveleiet hvor de to elvene Udiu Khola og Siyar Khola møtes  skiller seg ut fra de andre elveleiene vi har passert, og består av store steiner.

Denne dagsetappen er den hardeste på turen fordi terrenget er veldig kupert.

DSCF5054

Dag 8: Chumling – Chhokung Paro (3.012 moh.)
3-4 timers gåtur

Chumling til Chhokung Paro er en relativt lett dagsettappe som begynner bortover dalen før det går oppover til landsbyen Chhokang. I Chhokang åpner det seg et helt nytt landskap. Foran oss ligger det steppelandskap så langt øye rekker. Her oppe på 3.000 meter i Himalaya blir åkrene pløyet med plog og okse.

Vi tilbringer ettermiddagen til å oppleve landsbylivet i denne lille isolerte landsbyen hvor hestene får vandre fritt omkring i de små gatene.

DSCN6576

DSCF5090

Dag 9: Chhokung Paro – Nile (3.361 moh.)
5-6 timers gåtur

Dagens etappe starter gjennom landsbyen Chhokung Paro før vi kommer ut på steppelandskapet hvor de lokale bøndene er ute på markene og pløyer jordene med plog og yak (fjellku). Vi stopper like før klosteret Rachen Ghompa for å spise lunsj. Vi fortsetter i samme steppelandskap til vi kommer til enden av dalen og landsbyen Nile som vi skal overnatte i. I Nile forlater vi steppelandskapet som vi har gått i hele dagen. Nå ligger de høye fjellene i Himalaya foran oss, og vi går over til å gå i fjell landskap de neste dagene.

DSCF5112

DSCF5196

Dag 10: Nile – Mu Gompha (3.700 moh.)
3-4 timers gåtur

Etter frokost så fortsetter vi videre til Mu Gompha som er den siste bosettingen i Tsum Valley som er et kloster. Her setter vi opp teltleir på en slette på nedsiden av klosteret med utsikt til en rekke 5.000 og 6.000 metere i Himalaya.

Vi spiser lunsj og nyter roen og utsikten. Etter lunsj besøker vi klosteret i Mu Gompha.

DSCN6867

DSCF5229

DSCF5422

DSCF5321

Dag 11: Hviledag Mu Gompha (3.700 moh.)

En hviledag i den mektig natur i Mu Gompa, kan jeg love at ikke blir kjedelig.

DSCF5297

Vi har flere alternativer til hva vi kan gjøre denne dagen og tilpasser dagsprogrammet til gjestene som er med på tur.

Vi kan starte dagen med å bestige en bakketopp på 4.200 meter med vakker utsikt over fjellene i Himalaya. Er været klart får vi oppleve soloppgangen i Himalaya. For de som ønsker seg litt større utfordringer kan turen gå videre oppover fjellsiden til en bakketopp på 4.800 meter. Når vi kommer ned spiser vi frokost.

DSCN6390

Utføres det morgen Puja (Buddhistisk seremoni) i klosteret i Mu Gompa, kan vi stå opp tidlig og delta.

DSCF5354

Et besøk til Tsum Valleys eldste kloster Chho Syong Gompa som ligger på en fjellhylle på 4.000 meter er en opplevelse. Dette er et 800 år gammelt kloster hvor det bor 6 – 8 nonner.

DSCF5262

DSCF5387

DSCF5381

Dag 12: Mu Gompha – Chhokung Paro (3.012 moh.)
6-7 timers gåtur

Etter frokost starter vi på turen tilbake ned gjennom dalen til Chhokung Paro.

DSCF5467

Vi besøker meditasjonshulen til den legendariske yogien og poeten Milarepa som levde i Himalaya mellom år 1.052 og 1.135. Etter at vi har sett oss omkring i Milarepas meditasjonshule fortsetter vi på turen nedover dalen til Chumling hvor vi skal overnatte.

DSCN7102

DSCN7106Dag 14: Chhokung Paro – Philim (1.570 moh.)
7-8 timers gåtur

Etter frokost fortsetter vi på turen nedover dalen. Vi kommer nå tilbake til den kupperte ettappen vi hadde på veien opp Tsum Valley på dag nummer 8. Vi spiser lunsj i Lokpa før vi kommer inn på stien til fotturen Manaslu rundt, og følger den til vi kommer til landsbyen Philim. Her slår vi opp teltleir for kvelden med fantastisk utsikt over dalen.

DSCN7313Dag 15: Philim – Dobhan (1070 moh.)
7-8 timers gåtur

Vi fortsetter å gå nedover dalen og vi passerer små landsbyer på veien der folk og geiter og muldyr lever side om side. Selv om vi nå begynner å komme ganske langt ned i dalen er landskapet utrolig vakkert, med dype daler og høye fjell. Vi spiser lunsj i Jagat før vi fortsetter nedover dalen.  Vi stopper i den lille landsbyen Dobhan og setter opp telteir for kvelden.

DSCF5555

DSCN7417Dag 16: Dobhan – Lapubesi (884 moh.)
5-6 timers gåtur

Vi starter dagen med å gå ned og langs et elveleiet og spiser lunsj i Khorlabesi. Etter lunsj fortsetter vi langs elveleiet en stund inntil vi kommer til bakkene som kjennetegner at vi nærmer oss Lapubesi hvor vi skal overnatte.

DSCN7420

Dag 17: Lapubesi – Soti Khola (700 moh.)
4-5 timers gåtur

På turens siste etappe starter med en lang bakke opp gjennom et landbruksområde som fører oss tilbake til stedet der vi startet fotturen i Soti Khola. Vi er nå tilbake på den etappen som vi gikk på fotturens første dag, med masse nye inntrykk og gode minner.

Dag 18: Soti Khola – Kathmandu
7-8 timers kjøretur

Vi kjører tilbake til hotellet i Kathmandu. På kvelden vil vi møtes til en felles avksjedsmiddag.

Dag 19: Avreise Kathmandu

Transport til flyplassen.

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Kang La pass in Naar - Phu

Kang La pass, Annapurna, Himalaya, Nepal

Turleder: Ingvill Ytreland

I 2013 og 2014 var Ingvill på reise i Asia og tilbrakte ti måneder i Nepal og seks måneder i Himalaya på trekker, besøk hos sherpaene i avsidesliggende landsbyer i Himalaya og på klatre-ekspedisjoner. Hennes første trekk var klassikeren over alle klassikere, Mount Everest Basecamp.

Hun var tilbake i Nepal våren 2014 og 2015 som deltager i ekspedisjoner med målsetting å bestige Mount Everest. På grunn av snøras i 2014 og jordskjelv i 2015, ble alle ekspedisjonene i begge sesongene avlyst. I november 2013 besteg Ingvill en av de andre klassiske fjelltoppene i Mount Everest regionen i Nepal, Ama Dablam på 6.812 moh. Hun har vært på trekker i Mount Everest, Annapurna, Ganesh Himal, Rolwalling, Langtang og Upper Mustang i Nepal, Ladach i India og Snowmantrek i Bhutan. Foruten Ama Dablan har hun besteget de over 6.000 meter høye toppene Island Peak 6.189 moh. og Lobuche East 6119 moh. i Mount Everest regionen i Nepal samt Lungser Kangri 6.666 moh. i Ladach i India. Ingvill har vært heldig og fått lov til å lære om utfordringene med å oppholde seg i høyfjellet i Himalaya av erfarne fjellguider.

Bakgrunn

Ingvill er utdannet siviløkonom og har jobbet 20 år som innkjøpssjef og prosjektleder i forskjellige norske foretak og konsulentselskaper. De siste 10 årene før hun reiste, i forskjellige selskaper i Scandinaviska Enskilda Banken i Oslo.

Se utstyrslisten HER

Utstyret pakkes i duffelbag som bærerne bruker. Eventuelt kan duffelbag lånes av lokal partner etter ankomst til Kathmandu. 15 kg bagasje er inkludert i prisen. Ønsker du å ha med mer enn 15 kilo bagasje på fotturen må du bære den selv. Mot tillegg i prisen er det mulig å leie bærer. Det er også mulig å legge igjen bagasje i Kathmandu.

Visum

Visum til Nepal kan kjøpes ved ankomst på flyplassen. Du trenger 2 passfoto og $40 i kontanter for å søke om 30 dagers visum. Passet skal være gyldig i minst 6 måneder og må inneholde minst en tom side til visumet.

Hvis du ønsker å ha visum før avreise fra Norge, kan det fås ved henvendelse til Nepals ambassade i København eller til Nepals ambassade i London. På deres sider finner du oppdatert informasjon.

Avbestillingsforsikring

Den reisende må selv sørge for å ha avbestillingsforsikring. Har du tegnet helårs reiseforsikring bør du sjekke om avbestillingsforsikring er inkludert i den før du kjøper avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må gjelde fra bestillingsdag.

Reiseforsikring

Den reisende må selv sørge for å ha gyldig syke,- ulykke- og reiseforsikring som gjelder for høyder opptil 5.000 meter over havet. Dette må du sjekke i vilkårene på reiseforsikringen din at den har dekning for. De fleste reiseforsikringer i de norske markedet har ikke dekning for områder opptil 5.000 moh. og du må da tegne en tilleggsforsikring.

Pris 28.750 Norske kroner

Inkludert i prisen er:

 • Overnatting på hotell i dobbeltrom med frokost i Kathmandu. *
 • Full kost og losji i to- og tremannsrom på fotturen.
 • Omvisning i den tibetanske bydelen Boudha i Kathmandu med lunsj.
 • Besøk på hindutempelet Pashupathinat
 • Transport mellom flyplassen og hotellene i Kathmandu
 • Velkomst og avskjedsmiddag i Kathmandu
 • Norsk turleder

* Mot tillegg i prisen tilbyr vi enkeltrom på hotellene i Kathmandu.

Prisen inkluderer ikke:

 • Flyreise tur/retur Norge – Katmandu.
 • Vaksinasjoner
 • Forsikringer
 • Visum

Vi er opptatt av å opprettholde bosettingen i de områdene vi arrangerer turer og vi vil gi tilbake ved å støtte et skoleprosjekt med 1.000 kroner per deltager på turen.

Chhokung Paro in Tsum Valley, Manasla, Himalaya, Nepal

Chhokung Paro in Tsum Valley, Manasla, Himalaya, Nepal

Turen blir arrangert i samarbeid med et lokalt trekkingselskap som stiller med en erfaren lokal guide, kokk, bærere og utstyr.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Recommended Posts