Historien bak A Better World

Everest Basecamp 25. april 2015

April 2015 i Everest Basecamp – Et jordskjelv rammer Nepal 25. april 2015. Denne dagen vil jeg huske for resten av livet.

På denne dagen er jeg på Everest Ekspedisjon i Nepal. Jeg sitter i teltet mitt i Everest Basecamp som ligger på en diger isbre. Vi venter på at været skal bli godt nok til å starte på akklimatiseringen opp i Khumbu is fallet.

Plutselig begynner grunnen under meg å riste. Grunnen fortsetter å riste og jeg hører noen skumle knirkelyder fra isbreen. Der jeg sitter er jeg redd for at isbreen vil sprekke. Heldigvis, etter cirka et minutt, stopper ristingen og jeg skjønner at jeg har opplevd et intenst jordskjelv. En ødeleggende katastrofe har rammet landet jeg har lært å elske så høyt. Jeg vet umiddelbart at jeg må bli igjen i Nepal og skaffe meg oversikt over situasjonen.

Everest Basecamp, Himalaya, Nepal

Everest Basecamp, Himalaya, Nepal

Rundreise i et jordskjelv rammet Nepal

I to måneder reiser jeg rundt i Nepal og sjekker ut situasjonen i de jordskjelvrammede områdene. Jeg snakker med venner og mennesker som er rammet av katastrofen, og jobber for å finne den beste måten å hjelpe til med å gjenoppbygge Nepal. Det blir raskt klart for meg at den beste måten jeg kan hjelpe våre venner i Nepal på, er å bruke forretningsmodellene fra næringslivet i Norge. De skal brukes til å finansiere veldrevne sosiale prosjekter drevet av lokalbefolkningen. Jeg ønsker spesielt å hjelpe i avsidesliggende områder som ikke har så lett for å få støtte utenfra.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Ut på tur sammen med lokalbefolkningen

Bus ride in Nepal

Noen uker senere …

Jeg står opp tidlig om morgenen for å rekke morgenbussen fra Kathmandu til Dhading Besi. Vel ombord på bussen våkner jeg opp for alvor til lyden av nepalsk musikk. Bussen er fullpakket med folk, dagligvarer og dyr som lokale busser i Nepal normalt er. Å hvor jeg elsker å være på disse turene med lokalbefolkningen.

Jeg møter min gode venn og guide, Babu, på busstasjonen i Dhading Besi. Vi planlegger å reise med jeep til veien stopper i den øvre delen av Dhading. Jeep-turen er planlagt å ta cirka seks timer. Vi er på vei til den lille avsidesliggende landsbyen Sertun i Ganesh Himal regionen for å se skadene på skolene i området etter jordskjelvet.

Jeepene har allerede forlatt Dhading Besi når vi ankomme Jeep-stasjonen så vi må belage oss på å sitte på med en lastebil. Vi kjører til en liten landsby kalt Darkha Pedhi hvor bilveien stopper. Her skal vi starte vår tur oppover dalen til den lille landsbyen Sertun på 2.000 meter. Veiene er vanskelige å kjøre på og veldig humpete. Underveis til Darka Pedhi går Lastebilen i stykker to ganger og sjåføren må reparere den før vi kan kjøre videre. Mens sjåføren reparer lastebilen, får jeg tid til å tenke på hva som venter meg litt lenger oppe i dalen. Hva er konsekvensene av skadene på skolene i Nepal? Hvor mye hjelp trenger de for å gjenoppbygge de 5000 skolene som ble skadet i jordskjelvet. Fem tusen skoler er mange klasserom! Etter seks timers kjøring på krater fylte veier, kommer vi til slutt frem til der vi skal begynne å gå.

Mennesker og ruiner gjør et sterkt inntrykk

Villagers collecting relief material in Nepal after the eartquake in 2015

Det er begynnelsen på en ny dag i Darkha Pedhi som er en avsidesliggende landsby i Dhading, Nepal. Bøndene fra landsbyene lenger opp i dalen har gått i en til to dager og venter på lastebilene med nødhjelp. Det har blitt presserende for landsbyboerne å få hjelpe materialet transportert opp til landsbyene sine før regntiden starter. All transport av varer videre opp i dalen bæres på ryggen eller transporteres av muldyr. Det er hundrevis av landsbyboere som venter i kø for å motta nødhjelp.

Villagers carrying relief work up to the villages in Nepal.

Min guide, Babu, og jeg spiser ekte norsk/nepalesisk havregrøt til frokost før vi starter på en ti timers gåtur til landsbyen Sertun lenger oppe i dalen. Det er en vakker morgen på stien vi går langs den grønne åssiden. Bruset fra elven som renner ned fra Himalaya bryter stillheten. Vi er i et fjerntliggende område i Nepal, og landsbyboerne er ikke vant til å se turister. Jeg føler deres vennlighet gjennom vår øyekontakt og smilene vi deler. Barna er helt nydelige. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg svarer med «Namaste» (Hei) på denne turen til barna jeg møter på veien. Noen av dem er langt, langt borte på en rismark og roper «Namaste» til de mottar et svar fra meg.

Nepal after the earthquake in 2015

After the earthquake in 2015

Ganesh Himal Earthquake Nepal

Naturen er så aldeles nydelig som den pleier å være oppe i de grønne åsene i Nepal. Vi går på en folksom sti med mange landsbyboere som passerer oss på vei ned til Darkha Pedhi, hvor de skal hente nødhjelp. Rismarkene som vokser i de terrasserte åsene som omgir oss er grønne og det er snart tid for innhøsting. Lenger oppe i dalen foran oss ligger de 6-7.000 meter høye toppene i Ganesh Himal fjellkjeden. På den andre siden av dalen ser vi landsbyer som er evakuert fordi risikoen for et stort jordskred for høy.

By the Foothills at Ganesh Himal, Himalaya, Nepal

By the Foothills at Ganesh Himal, Himalaya, Nepal

Selv om jeg er utlending, føler jeg meg velkommen blant lokalbefolkningen. Husene i mange av de små landsbyene jeg passerer er total rasert av jordskjelvene. Jeg kan ikke beskrive følelsen jeg har inni meg. Følelsen av å være omgitt av vakker natur og mennesker, samtidig som jeg ser hvor ødelagte hjemmene deres er, kan bare ikke beskrives med ord.

Earthquake damaged house in Nepal, 2015.

Ideen til A Better World blir til

Vi kommer til Sertun om kvelden etter mørkets frembrudd. Det øser ned og gjestehuset vi planlegger å tilbringe natten på er tomt og mørkt. Det har blitt så skadet av jordskjelvene at det ikke lenger er beboelig, og eieren bor sammen med svigerdatteren på nabotomten utenfor, under en presenning. Babu og jeg tilbringer natten sammen med dem i deres midlertidige hjem.

I Nepal har jeg lært meg at der det er hjerterom er det også husrom. Vi overnatter sammen med vertskapet i det midlertidige hjemmet under en presessening. De er to damer og har to senger under presesseningen, selvfølgelig skal jeg ha den ene sengen. Det hjelper ikke at jeg drar frem Exped madrassen min og tilbyr meg å ligge på den.

A temporary home after the earthquake in Nepal

Vi står opp tidlig neste morgen for å besøke skolen. Undervisningen foregår i skadede skolebygninger, midlertidige skur eller under åpen himmel. Det er tøft å se forholdene barna får undervisning under, og skadene på skolen.

School in Sertun, Nepal after the earthquake in 2015

School in Sertun, Nepal after the earthquake in 2015

Dette er øyeblikket hvor jeg bestemmer meg for å stifte A Better World (NGO), og starte innsamling av penger til å gjenoppbygge barneskolen i landsbyen Abigaun. Les om prosjektet HER.

The School in Abigaun Nepal, 2017

The School in Abigaun Nepal, 2017

Ønsker du å bidra med økonomisk støtte?

Bli med oss på fottur i NepalNepaltur støtter skoleprosjektet med 1.000 kroner per deltager.

Bli støttemedlem i eller gi en donasjon til A Better World ved å betale til:

  • Bankkonto 1503 65 54689
  • Vipps søk etter “A Better World” #111836
  • Abetterworld.no nettsiden til den veldedige organisasjonen A Better World NGO.

NB! Støtte medlemskap koster 450 kroner per år og går til å dekke direkte utgifter med driften av organisasjonen. Overskuddet fra medlemskontingentene går til prosjektene. Ved kjøp av medlemskap er det viktig at du skriver dette i tekstfeltet: medlemskap, fornavn, etternavn og e-mail.

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recommended Posts
Abigaun in NepalA mother and her child, beautiful Ganesh Himal in Nepal