Tips til en fin nybegynner telttur i Jotunheimen

Drømmer du om å dra på din første telttur i Jotunheimen? Da bør du lese denne bloggen og få mine tips på hvordan drømmen kan bli virkelig nå. Siden jeg begynte å dra på telttur i Jotunheimen for noen år siden har jeg dratt tilbake gang på gang. Sommeren er ikke helt som den skal være hvis ikke jeg kommer meg på tur med teltet.

Jotunheimen
Jotunheimen

Jeg heter Ingvill Ytreland og driver fotturselskapet Nepaltur.no som organiserer fot- og klatreturer i Nepal. Den veldedig organisasjon A Better World NGO som engasjerer seg i sosiale prosjekter i Nepal drives også av meg. Pasjonen min for vakker natur ble vekket i Jotunheimen i 2008 da jeg gikk over besseggen for føste gang. Etter det er det nok blitt noen tusen døgn ute i naturen og mange av de i telt både i skogen, den norske fjellheimen, Rocky Mountains og Himalaya. Jeg er en dame i 50 årene som oppdaget at naturen er mitt rette element i ganske voksen alder. Å være tilstede i naturen er magisk.

Kang La pass in Naar - Phu
Kang La pass, Annapurna, Himalaya, Nepal

Teltturene mine er noen ganger sammen med venner, men mesteparten av gangene drar jeg på tur alene. Det er utrolig fint å være ute i fjellene helt alene og bare nyte lydene fra naturen i mitt eget selskap. Å være tilstede i mitt eget selskap gir unike muligheter til å finne inn til mitt eget liv. Ute alene i naturen koser jeg meg med et bad i en elv eller fjellvann og lar tankene flyte høyt og fritt.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Late dager eller topptur alt er mulig å få til

Fjellturene jeg drar på varierer fra late turer der jeg setter opp teltet mitt ved det første og beste fjellvannet jeg kommer til og bare blir der, til treningsturer for å teste formen og toppturer. Ofte så føles det som om det ikke er jeg som bestemmer om jeg skal gå på langtur eller bare ligge ved et vann og la dagene bli som de blir. Uansett hva jeg gjør så har jeg det alltid fantastisk bra på telttur i Jontunheimen.

Jotunheimen
Jotunheimen

Er det første gang du skal på telttur i Jotunheimen kan jeg gi deg tips om det perfekte turområdet å dra på tur til, i området som ligger mellom Gjendesheim, Glittertind og Memurubu. Her har du alle muligheter til å oppleve fjellet helt og fullt på oppmerket DNT sti i vill og vakker natur. Selv om området har alt du kan drømme om med 2.000 meter topper, vakre fjellvann og øde natur, er området ganske enkelt å gå i.

Jotunheimen
Jotunheimen

Tre dager i Jotunheimens fjellparadis

Har du mulighet til å bruke tre dager på turen kan du begi deg ut på en av mine favoritturer fra Gjendesheim rundt Russvatnet til Memurubu. Med tre dager til rådighet får du en avslappende tur hvor du kan nyte lange morgener og ta campinglivet med ro. Jeg er tilhenger av å ha god tid til å få campingrutinene på plass på de første teltturene i fjellet. Det får du muligheten til på denne tre dagers turen.

Gjendesheim Jotunheimen
Gjendesheim Jotunheimen

Dag en fra Gjendesheim

Dag en starter turen på Gjendesheim. Fra DNT hytta på Gjendesheim går du på den DNT merka stien mot Glitterheim. Etter en lang oppoverbakke som også er stien opp til Basseggen kommer du til et stikryss. Her fortsetter du å følge stien videre oppover bakken mot Glitterheim. Etter ca. halvannen time kommer du opp til Bessvatnet og første teltplass.

Ved Bessvatnet har du flott utsikt til baksiden av Veslefjellet (Besseggen) og 2.000 meteren Besshøe. Kommer du opp til Bessvatnet tidlig på dagen kan du for eksempel sette opp teltet ved vannet og dra på en topptur til Besshøe. Stien opp til Besshøe som går langs vannet på andre siden av Besseggen er umerket men ganske lett å finne. Les turbeskrivelse på UT.no.

Har du ikke lyst til å gå på topptur og synes at det er litt for tidlig på dagen til å slå opp teltet ved Bessvatnet kan du fortsette turen til Russvassbue som ligger i starten på Russvatnet. Turen videre til Russvatnet er på ca. halvannen time i lett terreng. Ved Russvatnet får du oppleve fjellet på sitt beste med camping på en kritthvit sandstrand med utsikt inn i fjellheimen.

Russvatnet Jotunheimen
Russvatnet Jotunheimen

Dag to langs Russvatnet

Dag to etter en god natts søvn i telt fortsetter turen fra Bessvatnet til Russvatnet hvis valgte å overnatte der, eller fra Russvatnet. Uansett så er målet for dagens etappe å gå langs Russvatnet til du finner en fin teltplass på andre siden av vannet. Dagen starter på den merkede DNT stien til Glitterheim inntil du kommer til stiskillet hvor du kan svinge av på den merkede DNT stien mot Memurubu. Du følger stien mot Memurubu til du begynner å komme i enden av vannet, og finner en fin teltplass å slå leir for natten.

HUSK å starte dagen med å kose deg på tur, ta deg god tid til et morgenbad en kopp kaffe eller te og nyt livet på tur i fjellet, før du pakker sammen og går videre. På kvelden når du er kommet frem til teltplassen du skal overnatte på mellom 2.000 meterene Besshøe og Surtningsue, anbefaler jeg deg å ta deg tid til å ta inn den ville og vakre naturen du er midt oppe i. Jeg synes det er viktig å være tilstede der jeg er når jeg drar på telttur i vakre Jotunheimen.

Inni dette området er det ikke så mye folk, så du får nyte naturen og teltlivet i fred og ro.

Russvatnet Jotunheimen
Russvatnet Jotunheimen

Dag tre i fjellet til Memurubu

Dag tre ender du opp på Memurubu turisthytte og tar Gjendebåten over Gjendevatnet tilbake til Gjendesheim. Etter et morgenbad og frokost så fortsetter turen på den merkede DNT stien mot Memurubu mellom fjellene til du kommer opp på et pass hvor det er et stiskille hvor du går mot Besseggen ene veien og Memurubu andre veien. Vel nede på Memurubu vil båten ta deg tilbake til Gjendesheim.

På turen har du god tid til å skape dine egne campingrutiner, samtidig som du får oppleve hvor fantastisk vakkert det er å være på telttur i Jotunheimen. Min filosofi er at det er viktig å ha så god tid på de første teltturene at det å sette opp teltet og komme til ro på et nytt campingsted ikke blir stress. Som med alt annet må vi trene på å få gode rutiner, og da er det viktig at det er god tid til å utforske campingrutinene i fred og ro. Vi skal slappe av og ikke stresse når vi er ute i naturen.

Russvatnet Jotunheimen
Russvatnet Jotunheimen

Utstyrstips til nybegynner telttur i Jotunheimen

Mitt generelle tips når det gjelder utstyr er å tenke på vekt. Jeg har selv utstyr som gjør det mulig for meg å pakke alt jeg trenger av utstyr og mat for en 4-5 dagers fjelltur i en 65 liters ryggsekk. Siden jeg har lett utstyr og bruker Real Turmat til middag er vekten på sekken under 15 kilo.

Utstyret jeg bruker for å få lett sekk

Det finnes masse bra utstyr å få kjøpt. Jeg har ikke en total oversikt over hva som finnes av utstyr å få tak i. Det jeg har lyst å dele er hvilket utstyr jeg selv bruker på mine turer i fjellet og som jeg er kjempefornøyd med. Lett kvalitetsutstyr er ikke det billigste man får kjøpt i butikken, så jeg anbefaler at du tar en avveining mellom vekt, kvalitet og pris.

Big Agnes Jotunheimen
Big Agnes Jotunheime

Tilbake til utstyret som jeg pakker i sekken når jeg drar på tur i fjellet. Teltet jeg bruker når jeg drar alene er Big Agnes Copper Spur HV UL2 som veier 1,4 kilo. Selv om det er et tomannstelt så passer det best til å sove alene i. Neste gang jeg kjøper nytt telt vil jeg investere i 3 mannsteltet i Copper serien til Big Agnes. Siden dette er et lett telt laget i tynt materiale har jeg alltid med en billig presenning fra Biltema til å ha under teltet.

Big Agnes Jotunheimen
Big Agnes Jotunheimen

Soveposen er Marmot Never Summer. Den har komfort temperatur på –12,5 grader for damer og -20,4 grader for menn og veier 1,5 kilo. Soveposen inneholder 650 fylldun. To liggeunderlag er med meg på tur et Exped eller lignende oppblåsbart underlag og et Therm-A-Rest underlag til å ha under det oppblåsbare underlaget.

Kokekar og primus

På tur har jeg med meg en enkel brenner fra Primus som jeg skrur fast oppe på gassflasken. Kokekarene jeg bruker er noen lette og billige som jeg kjøpte for en slikk og ingenting for mange år siden i Nepal. Kopp, tallerken og bestikk er også noe som man trenger på tur. Stort sett så er det ikke de store gourmet måltidene jeg nyter når jeg er på tur, det er heller naturen og alle inntrykkene.

Bessvatnet Jotunheimen
Bessvatnet Jotunheimen

Enkel og lett mat er det beste på telttur i Jotunheimen

Vekt på sekken er helt vesentlig å tenke på hvis du skal ha glede av turen. Er sekken for tung så er det ikke koselig å være på tur. Mat som veier lite og gir tilstrekkelig næring er en måte å få ned vekten på sekken. Jeg pleier å ha med Real Turmat til middagen, ferdig påsmurte brødskiver til lunsj, havregryn, sjokolade og rosiner til å lage fjellgrøt på, jeg reiser aldri på tur uten kaffe og litt rødvin. Av og til har jeg med meg litt nøtteblanding.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Det finnes aldri dårlig vær hvis man er riktig kledd

To sett ullundertøy, to sett langt ullundertøy, to t-skjorter, en langbukse, en fleesebukse, Fleecegenser, Gore Tex jakke og bukse, tre par ullstrømper, en tykk og lett dunjakke, lue, vanter og buff holder meg varm når jeg er går og inne i teltet. På bena foretrekker jeg å ha på meg et par lette fjellsko.

Hvilke klær og sko som passer for den enkelte er veldig individuelt. Her må man bare teste ut forskjellige produkter til man finner favoritt tur klærne.

Ikke glem……

Hodelykt, solkrem, toalettsaker, solbriller, vindsekk og kart over Jotunheimen Øst er et must å ha med i tursekken.

Topptur eller late dager i Jotunheimen

Det fine med å dra på telttur i området mellom Gjendesheim, Glitterheim og Memurubu er den vakre naturen. En kortere tur der en setter opp teltet ved Bessvatnet og kombinerer det med en topptur til Besshøe, eller bare ha noen late dager ved Bessvatnet eller Russvatnet. Uansett hva du velger så håper jeg at det blir en fantastisk opplevelse i den vakre fjellheimen.

Jotunheimen
Jotunheimen

Livet med sekk på ryggen i fjellene er et befriende og lykkelig liv. Ikke noe luksus, bare akkurat det man trenger for å ha det bra. Det er i de øyeblikkene livet får være som det er akkurat der og da uten mye om eller men. Fjellivet med sekk på ryggen er et helt fantastisk herlig liv.

Skogadøla
Skogadøla

Frister det med en telttur i Jotunheimen og du trenger noen tips er kan du ta kontakt med meg på epost ingvill@nepaltur.no

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recent Posts
Khumbu valley, Nepal