Fjelltur i Himalaya til vakre Tsum Valley

FOTTUR VÅR 2023: 11. mars – 26. mars (16 dager)
Pris: 30.950,- Med norsk turleder, inkluderer ikke flyreise Tur/retur, Norge – Nepal.
Vanskelighetsgrad: Moderat til hard
Dagsetapper: 4 – 8 timer 
 
Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Tsum Valley, Himalaya, Nepal

 

fjelltur i Himalaya står opplevelsene i kø. Denne fjellturen til den hellige dalen Tsum Valley i Nepal, får du bli med på fottur for både kroppen og sjelen. Omringet av vakker natur og de høye fjelltoppene Himalaya er kjent for, opplever vi hverdagslivet i de små landsbyene vi bor i. På turen besøker vi noen av de mest avsideliggende buddhistiske klostrene i Himalaya.

Er du glad i vakker natur og nysgjerrig på kulturen til fjellfolket i Himalaya?

Da synes jeg at du skal bli med meg på denne fjellturen i Nepal.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Fra reisene mine i Nepal har jeg samlet endel erfaring som jeg ønsker å dele med deg. Les om mine beste reisetips for å planlegge en tur til Nepal HER.

På fjelltur i Himalaya til den hellige dalen Tsum

På fjelltur til Tsum Valley i Nepal får du en smakebit på det mangfoldet, de store naturopplevelsene og den tradisjonsrike kulturen som finnes i Himalaya. Den avsidesliggende og vakre Tsum Valley ligger i Manaslu regionen i Nepal.

Tsum Valley ble først åpnet for vestlig turisme i 2008. I den avsidesliggende dalen oppe i Himalaya på grensen til Tibet, lever lokalbefolkningen fortsatt slik de har gjort det i hundrevis av år. Befolkningen er buddhister og området er rikt på små klostre og meditasjonshuler som vi besøker underveis på turen. Vi overnatter i små landsbyer som er omringet av vakker natur og høye fjell. Bortsett fra noen få netter hvor vi overnatter i telt, så vil vi bo på små gjestfrie gjestehus underveis.

På fjellturen i Himalaya til Tsum Valley opplever vi en hverdag som er totalt forskjellig fra vår egen hverdag. Følelsen det gir å være tilstede på reise i Tsum Valley, kan ikke beskrives. Den må oppleves!

I bloggen «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu!» får du et innblikk i hvordan det er å være på fjelltur i Himalaya til Tsum Valley. Jeg kan også anbefale deg å lese bloggen «Å bære vann og hugge ved», hvor Eva Maria som deltok på denne fotturen i 2017 deler sine inntrykk.

Dagsetappene ligger på mellom 4 og 7 timer med dagstursekk. Alle som liker å gå lange turer i skog og fjell kan delta. Fotturen er tilpasset deg som ikke er vant med å være i høyden.

Fjelltur i Himalaya omringet av vakker natur og flotte klosterbesøk

Denne fjellturen går oppover naturskjønne Tsum Valley til klosteret Mu Gompa som ligger på grensen til Tibet. Klosteret Mu Gompa (3.700 meter) ligger øverst i en dal omringet av vakre fjell på alle kanter. Mu er stedsnavnet og Gompha betyr kloster på tibetansk. Vi overnatter to netter i Mu Gompa og tilpasser turprogrammet til hva deltagerne i har lyst til å gjøre. I Mu Gompha kan du oppleve soloppgangen over fjellene i Himalaya, fra et utsiktspunkt på 4.200 meter. Det blir også mulighet å gå videre oppover fjellsiden til en navnløs fjelltopp på 4.800 meter. Har du lyst til å starte dagen litt roligere i et buddhistisk kloster er det fullt mulig

Eneste bosettingen i nærheten av  klosteret i Mu er klosteret Chho Syong Gompa. Klosteret ligger på en fjellhylle på 4.000 meter ca. 1 times gåttur fra Mu Gompa. Da vi besøkte klosteret i 2017 fikk vi hilse på den 20 år gamle nonnen som bor der alene.

Chho Syong Gompa in Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Chho Syong Gompa in Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Dag 1: Ankomst Kathmandu (1.350 meter)

Vi plukker deg opp på flyplassen i Kathmandu og kjører deg til hotellet som ligger i turiststrøket Thamel. Her får du dagen til fri disposisjon. Vi møtes til velkomstmiddag på kvelden.

Dag 2: Kathmandu

Dagen starter med frokost på hotellet, før vi setter kursen mot den tibetanske bydelen Boudha. Boudha er kjent for verdens største Stupa og mange buddhistiske klostre. Vi vandrer gatelangs og ser på det lokale folkelivet i Boudha, hvor vi spiser lunsj. Etter lunsj går turen videre til det hinduistiske Pashupathinath templet. Etter en omvisning på Pashupathinath tempelet kjører vi tilbake til hotellet. Kvelden er fri til disposisjon.

Stupa in Boudha, Kathmandu, Nepal

Stupa in Boudha, Kathmandu, Nepal

Photo 07.10.12 07 15 35

Dag 3: Kathmandu – Macchakhola (900 meter)
8-9 timers kjøretur

Vi setter kursen mot Manaslu nasjonalpark og Tsum Valley etter frokost. Turen starter på en av hovedveiene ut av Kathmandu langs Trisuli elven. På vei til Manaslu svinger vi av hovedveien mot Dadhing Besi som er regionsenteret i regionen Dadhing. Underveis på turen får vi se hvordan menneskene lever i de små landsbyene. I Macchakhola tar vi inn på et lokalt gjestehus.

Manaslu Circuit, Nepal

Manaslu Circuit, Nepal

Dag 4: Macchakhola – Dobhan (1.570 meter)
5-6 timers gåtur

Etter frokost starter vi å gå til den lille landsbyen Tatopani hvor vi spiser lunsj. Turen starter oppover på små stier langs fjellsiden i selskap med muldyrene. Muldyrene er det viktigste transportmiddelet for å få transportert livsnødvendige varer til de avsidesliggende landsbyene i Himalaya. Etter lunsj fortsetter vi å gå gjennom lanbruksområder til vi kommer til landsbyen Dobhan hvor vi overnatter på gjestehus. De første dagene på fotturen går vi på stien til den kjente fottur ruten Manaslu rundt.

Hiking in the Himalayas

By the water post in rural Nepal

By the water post in rural Nepal

Dag 5: Dobhan – Philim (1.570 meter)
5-6 timers gåtur

Etter frokost så fortsetter fotturen på den populære fottur ruten Manaslu rundt. Dagens etappe går i kupert terreng langs elvebredden. I den lille landsbyen Philim slår vi oss til ro for natten.

Dag 6: Philim – Chumling (3.230 meter)
6-7 timers gåtur

Philim er en livlig landsby og vi starter dagen med å oppleve folkelivet i landsbyen.

A Village in Manaslu, Nepal

A Village in Manaslu, Nepal

Vel ute av landsbyen fortsetter turen videre på noen smale fjellstier. Rett før vi ankommer Lokpa svinger vi av fra hovedstien til fotturen Manaslu rundt, og starter på vandringen opp mot den vakre Tsum Valley. Dagsturen byr på variert landskap. Vi vandrer blant annet gjennom Rhododendronskoger, har utsikt til 7.000 meteren Sringi Himal. I klarvær får vi se Manaslu fjellkjeden for første gang på turen, med 8.000 meteren Manaslu 1 som er verdens 8. høyeste fjell. Vi spiser en nydelig lunsj i Lokpa.

Tsum Valley in Himalaya, Nepal

Lunsj in Lokpa, Tsum Valley, Nepal

Lunsj in Lokpa, Tsum Valley, Nepal

Ankomst Tsum Valley

Vi fortsetter til Chumling. Først går vi nedover mot elveleiet for så å passere elven og så begynner vi å gå oppover. På denne dagens etappe er terrenget veldig kupert og etter en lang oppoverbakke går det litt opp og ned. Rett før vi kommer til hengebroen som vi må passere før vi kommer til Chumling, åpner landskapet seg og foran oss ligger en vakker grønn dal med små gårdshus.

Dette er starten på Tsum Valley. Vi slår leir for kvelden i Chumling omgitt av fjellkjedene Manaslu, Ganesh Himal og Tibetan mountainrange. Vi spiser middag når vi kommer frem.

Landskapet på denne dagsetappen er vilt og vakkert. Elveleiet hvor de to elvene Udiu Khola og Siyar Khola møtes  skiller seg ut fra de andre elveleiene vi har passert, og består av store steiner.

Denne dagsetappen er den hardeste på turen fordi terrenget er veldig kupert.

Tsum Valley in Himalaya, Nepal

Dag 7: Chumling – Chhokung Paro (3.012 meter)
3-4 timers gåtur

Chumling til Chhokung Paro er en relativt lett dagsettappe som begynner bortover dalen før det går oppover til landsbyen Chhokung Paro. I Chhokung Paro åpner det seg et helt nytt landskap. Foran oss ligger det steppelandskap så langt øye rekker. Oppe på 3.000 meter i Himalaya blir åkrene pløyet med plog og okse.

Vi tilbringer ettermiddagen til å oppleve landsbylivet i denne lille isolerte landsbyen hvor hestene får vandre fritt omkring i de små gatene.

Camping in Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Tsum Valler, Manslu, Himalaya, Nepal

In Tsum Valley, Manslu, Himalaya, Nepal

Dag 8: Chhokung Paro – Nile (3.361 meter)
5-6 timers gåtur

På dag 7 starter vi med å gå gjennom landsbyen Chhokung Paro før vi kommer ut på steppelandskapet hvor de lokale bøndene er ute på markene og pløyer jordene med plog og yak (fjellku). Like før klosteret Rachen Ghompa stopper vi for å spise lunsj. Vi fortsetter å gå i samme steppe landskapet til vi kommer til enden av dalen og landsbyen Nile som vi skal overnatte i. I Nile forlater vi steppelandskapet som vi har gått i hele dagen. Nå ligger de høye fjellene i Himalaya foran oss, og vi går i fjell landskap de neste dagene.

Chhokung Paro in Tsum Valley, Manasla, Himalaya, Nepal

Chhokung Paro in Tsum Valley, Manasla, Himalaya, Nepal

Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Stupa in Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Beautiful Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Dag 9: Nile – Mu Gompha (3.700 meter)
3-4 timers gåtur

Etter frokost fortsetter vi videre til Mu Gompha som er den siste bosettingen i Tsum Valley. Mu Gompa  er et kloster. Her setter vi opp teltleir på en slette på nedsiden av klosteret med utsikt til en rekke 5.000 og 6.000 metere i Himalaya.

Tsum Valley in Himalaya, Nepal

Nile village in Tsum Valley , Manaslu, Himalaya, Nepal

Nile village in Tsum Valley , Manaslu, Himalaya, Nepal

Vi spiser lunsj og nyter roen og utsikten. Etter lunsj besøker vi klosteret i Mu Gompha.

Mu Gompa, Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Mu Gompa, Tsum Valley, Manaslu, Himalaya, Nepal

Visiting Mu Gompa in Tsum Valley, Nepal

Visiting Mu Gompa in Tsum Valley, Nepal

Dag 10: Hviledag Mu Gompha (3.700 meter)

En fjelltur i Himalaya i den mektige naturen som omgir Mu Gompa, kan jeg love at ikke blir kjedelig.

Tsum Valley Himalaya Nepal

Tsum Valley Himalaya Nepal

Vi har flere alternativer til hva vi kan gjøre og tilpasser dagsprogrammet til gjestene som er med på tur.

For de som ønsker det kan vi starte dagen med å bestige en bakketopp på 4.200 meter og nyte den vakre utsikten over fjellene i Himalaya. Er været klart får vi oppleve soloppgangen i Himalaya. Ønsker du en større utfordring kan turen gå videre oppover fjellsiden til en bakketopp på 4.800 meter. Når vi kommer ned spiser vi frokost.

Morningtime in Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Utføres det morgen Puja (Buddhistisk seremoni) i klosteret i Mu Gompa, kan vi stå opp tidlig og bli med på den.

Mu Gompa in Nepal

Mu Gompa i Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Et besøk til Tsum Valleys eldste kloster Chho Syong Gompa som ligger på en fjellhylle på 4.000 meter er en opplevelse. Dette er et 800 år gammelt nonnekloster.

Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Chho Syong Gompa, Himalaya, Nepal

Dag 11: Mu Gompha – Chhokung Paro (3.012 meter)
6-7 timers gåtur

Vi spiser frokost og starter på turen tilbake ned gjennom dalen til Chhokung Paro.

Tsum Valley in Manasla, Himalaya, Nepal

Tsum Valley in Manasla, Himalaya, Nepal

Vi besøker meditasjonshulen til den legendariske yogien og poeten Milarepa som levde i Himalaya mellom år 1.052 og 1.135. Etter at vi har sett oss omkring i Milarepas meditasjonshule fortsetter vi på turen nedover dalen til Chhokung Paro hvor vi skal overnatte.

Cave to Milarepa in Tsum Valley, Nepal

Milarepa Cave Tsum Valley, Nepal

Dag 12: Chhokung Paro – Gumba Lungdan (3.200 meter)
4-5 timers gåtur

Turen fortsetter nedover dalen. Vi drar på en avstikker fra turstien tilbake og besøker Lungdan Klosteret som ligger utrolig vakkert på stien inn til Ganesh Himal Basecamp. I Lungdan Klosteret får vi ta del i hverdagslivet sammen med nonnene som bor der.

Tsum Valley, Hmalaya, Nepal

Tsum Valley, Hmalaya, Nepal

Dag 13: Gomba Lungdan – Philim (1.570 meter)
7-8 timers gåtur

Etter en natt i vakre omgivelser ved Gomba Lungdan fortsetter vi nedover dalen. Vi kommer nå tilbake til den kupperte ettappen vi hadde på veien opp Tsum Valley på dag nummer 6. I Lokpa spiser vi Lunsj før vi fortsetter på stien til fotturen Manaslu rundt, og følger den til vi kommer til landsbyen Philim. Her slår vi oss til ro for kvelden på et gjestehus med fantastisk utsikt over dalen.

Trekking in Tsum Valley, Nepal

Trekking in Tsum Valley, Nepal

Trek in Manaslu, Nepal

Dag 14: Philim – Macchakhola (884 meter)
5-6 timers gåtur

Dagen starter med å gå ned og langs et elveleiet og spiser lunsj i Dhoban. Etter lunsj fortsetter vi langs elveleiet en stund inntil vi er tilbake i Macchakhola hvor vi startet på turen.

Dag 15: Macchakhola – Kathmandu
9-10 timers kjøretur

Vi kjører tilbake til hotellet i Kathmandu. På kvelden vil vi møtes til en felles avksjedsmiddag.

Dag 16: Avreise Kathmandu

Transport til flyplassen.

Vi kontakter deg!

Legg igjen dine kontaktdetaljer og vi tar kontakt så raskt som mulig!

Kontakt Meg

Kang La pass in Naar - Phu

Kang La pass, Annapurna, Himalaya, Nepal

Turleder: Ingvill Ytreland

I 2013 og 2014 var Ingvill på reise i Asia og tilbrakte ti måneder i Nepal og seks måneder i Himalaya på fotturer, besøk hos sherpaene i avsidesliggende landsbyer i Himalaya og på klatre-ekspedisjoner. Hennes første fottur var klassikeren over alle klassikere, Mount Everest Basecamp.

Hun var tilbake i Nepal våren 2014 og 2015 som deltager i ekspedisjoner med målsetting å bestige Mount Everest. På grunn av snøras i 2014 og jordskjelv i 2015, ble alle ekspedisjonene i begge sesongene avlyst. I november 2013 besteg Ingvill en av de andre klassiske fjelltoppene i Mount Everest regionen i Nepal, Ama Dablam på 6.812 moh. Hun har vært på fotturer i Mount EverestAnnapurnaGanesh HimalRolwallingLangtangUpper DolpoManaslu og Upper Mustang i Nepal, Ladach i India og Snowmantrek i Bhutan. Foruten Ama Dablan har hun besteget de over 6.000 meter høye toppene Island Peak 6.189 moh. og Lobuche East 6119 moh. i Mount Everest regionen i Nepal samt Lungser Kangri 6.666 moh. i Ladach i India. Ingvill har vært heldig og fått lov til å lære om utfordringene med å oppholde seg i høyfjellet i Himalaya av erfarne fjellguider.

Bakgrunn

Ingvill er utdannet siviløkonom og har jobbet 20 år som innkjøpssjef og prosjektleder i forskjellige norske foretak og konsulentselskaper. De siste 10 årene før hun reiste, i forskjellige selskaper i Scandinaviska Enskilda Banken i Oslo.

Se utstyrslisten HER

Utstyret pakkes i duffelbag som bærerne bruker. Eventuelt kan duffelbag, dunjakke og sovepose lånes av lokal partner etter ankomst til Kathmandu. 15 kg bagasje er inkludert i prisen. Ønsker du å ha med mer enn 15 kilo bagasje på fotturen må du bære den selv. Mot tillegg i prisen er det mulig å leie bærer. Det er også mulig å legge igjen bagasje i Kathmandu.

Visum

Visum til Nepal kan kjøpes ved ankomst på flyplassen. Du trenger 2 passfoto og $50 i kontanter for å søke om 30 dagers visum. Passet skal være gyldig i minst 6 måneder og må inneholde minst en tom side til visumet.

Hvis du ønsker å ha visum før avreise fra Norge, kan det fås ved henvendelse til Nepals ambassade i London. På deres sider finner du oppdatert informasjon.

Avbestillingsforsikring

Den reisende må selv sørge for å ha avbestillingsforsikring. Har du tegnet helårs reiseforsikring bør du sjekke om avbestillingsforsikring er inkludert i den før du kjøper avbestillingsforsikring. Avbestillingsforsikringen må gjelde fra bestillingsdag.

Reiseforsikring

Den reisende må selv sørge for å ha gyldig syke,- ulykke- og reiseforsikring som gjelder for høyder opptil 5.000 meter over havet. Dette må du sjekke i vilkårene på reiseforsikringen din at den har dekning for. De fleste reiseforsikringer i de norske markedet har ikke dekning for områder opptil 5.000 moh. og du må da tegne en tilleggsforsikring.

Pris 30.950 Norske kroner

Inkludert i prisen er:

 • Overnatting på hotel i dobbeltrom med frokost i Kathmandu.
 • Full kost og losji i to- og tremannsrom på fotturen.
 • Trekking permit.
 • Innenlands transport.
 • Velkomst og avskjedsmiddag i Kathmandu.
 • Sightseeing i Kathmandu m. lunsj.
 • Lokal guide og bærere fra et lokal trekkingselskap.
 • Norsk turleder.

* Mot tillegg i prisen tilbyr vi enkeltrom på hotellene i Kathmandu.

Prisen inkluderer ikke:

 • Flyreise tur/retur Norge – Katmandu.
 • Tips til lokal guide og bærere (ca. $150 USD)
 • Drikkevarer (inkludert vann på flaske), snacks etc. Ca. 30.000 rupies.
 • Vaksinasjoner
 • Forsikringer
 • Visum

Nepaltur er opptatt av å kunne gi økonomisk støtte til veldrevne lokale prosjekter, som bidrar positivt til enten klima, skole, helse eller arbeid. I 2023 gir vi 1.000 kroner per turdeltager til å støtte høyere utdannelse for jenter i Nepal. Siden oppstarten har Nepaltur hatt et sosialt engasjement for innbyggerne i Nepal. Vi har vært delsponsor på gjenoppbyggingen av et skolebygg etter jordskjelvet i 2015, og jobber nå med å samle inn penger til et nytt skolebygg for den underprivilegerte Chepang befolkningen.

Tsum Vally, Himalaya, Nepal

Tsum Valley, Himalaya, Nepal

Turen gjennomføres i samarbeid med vår mangeårige samarbeidspartner Mountain Delight Treks & Exepdition. Underveis på turen vil vi bli kjent med en av Mountain Delights erfarne guider. Om du ønsker mer informasjon, ta kontakt med Ingvill Ytreland på epost: Ingvill@nepaltur.no.

Se våre fotturer til Nepal her

Planlegger du å reise til Nepal? Nepaltur arrangerer fotturer med norsk reiseleder og erfaren lokal guide. Klikk her for å se våre turer.

Våre turer

Recommended Posts
Tuftebreen in JostedalenLangshisa Karkha, Langtang, Himalya, Nepal